RAF-terrorist Brigitte Mohnhaupt vrijgelaten

(Novum/AP) - De voormalige RAF-terrorist Brigitte Mohnhaupt is zondag na een gevangenisstraf van 24 jaar vrijgelaten uit een Duitse gevangenis.

De 57-jarige Mohnhaupt zat vast in het Beierse Aichach. Ze wordt beschouwd als kopstuk van de Rote Armee Fraktion, de linkse Duitse terreurgroep die in de jaren zeventig en begin jaren tachtig actief was. In 1982 werd Mohnhaupt opgepakt en in 1985 tot vijf keer levenslang veroordeeld, onder meer voor de moord op de bankier Jürgen Ponto.

Mohnhaupt was één van de laatste leden van de Rote Armee Fraktion die nog in hechtenis zat. De rechtbank in Stuttgart besloot vorige maand de resterende straf in voorwaardelijk om te zetten.

Vorig jaar wees de rechtbank haar verzoek om vervroegde vrijlating nog af en bepaalde hij dat Mohnhaupt vanwege de ernst van haar misdaden minstens 24 jaar van haar straf moest uitzitten. De rechtbank benadrukte vorige maand dat er geen sprake is van gratie, maar van vervroegde vrijlating op wettelijke gronden: Mohnhaupt zou geen gevaar meer vormen voor de maatschappij.

Mohnhaupt behoorde samen met Christian Klar, die pas over twee jaar voor vervroegde vrijlating in aanmerking komt, tot de harde kern van de tweede generatie van de RAF. Die ontketende in 1977 een golf van terreur, die de Duitse Herfst is gaan heten. "Wie dat heeft meegemaakt, krijgt het nooit meer uit zijn hoofd", zei procureur-generaal Klaus Pflieger, die destijds betrokken was bij de opsporing van Mohnhaupt en Klar. Maar ook het Openbaar Ministerie is van oordeel dat Mohnhaupt geen gevaar meer vormt en dus vervroegd vrij kan komen.

Mohnhaupt heeft de helft van haar leven in de gevangenis doorgebracht. Volgens de directeur van de gevangenis in Aichach waar zij vastzat, is ze niet zo'n keiharde tante als altijd wordt beweerd. Voor zover hij het kan bekijken, zegt hij, 'zal zij zich niet meer aan strafbare feiten schuldig maken'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden