RAF-lid Mohnhaupt komt na 24 jaar vrij

Het voormalige lid van de Rote Armee Fraktion, Brigitte Mohnhaupt, verlaat op 27 maart de gevangenis.

Het gerechtshof in Stuttgart deelde gisteren mee dat Mohnhaupt (57) in maart voorwaardelijk wordt vrijgelaten. Ze heeft dan voor onder meer negen moorden 24 jaar vastgezeten. Die termijn was als minimale straf vastgesteld.

De voormalige leidster van de RAF krijgt een begeleider toegewezen die toezicht houdt op haar resocialisatie. Bovendien moet ze zich regelmatig melden. Na vijf jaar is haar vrijheid niet langer voorwaardelijk.

In zijn oordeel zei het hof dat rekening is gehouden met ’de veiligheidsbelangen van de algemeenheid’. Het hof ziet geen ’aanknopingspunten voor een blijvend gevaar van de veroordeelde’. Een rapport van forensische deskundigen stelt dat voor Mohnhaupt een ’positieve prognose’ geldt.

In een reactie op het oordeel trok de voormalige chef van de centrale politiedienst Hans-Ludwig Zachert die positieve verwachting in twijfel. „Mohnhaupt is het type van de bendeleider. Wanneer binnenkort ook Christian Klar vrijkomt, vormen ze tezamen een potentieel gevaar.” Mohnhaupts handlanger Klar heeft zijn minimum-straftijd van 26 jaar nog niet uitgezeten.

Politici reageerden positief op Mohnhaupts vrijlating. De rechtsstaat bewijst hiermee zijn kracht, luidt de teneur van de commentaren, hij behandelt iedereen gelijk en is niet uit op wraak. Een woordvoerster van het ministerie van justitie benadrukte dat volgens de wet iedere veroordeelde, ongeacht de zwaarte van het delict, ’principieel het perspectief op een leven in vrijheid toekomt’.

Wolfgang Kraushaar, de Hamburgse specialist op het gebied van het naoorlogse terrorisme, vindt de vrijlating vanzelfsprekend. Hij verwacht overigens niet dat Mohnhaupt berouw zal tonen. Net als voor andere vrijgelaten terroristen zal ook voor haar de RAF een belangrijk onderdeel van haar identiteit blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden