Raf-leden mogelijk opnieuw voor rechter

Voor de moord op Buback zijn misschien de verkeerde Raf-leden veroordeeld. Bondskanselier Merkel wil de zaak tot de bodem uitzoeken.

Stefan Wisniewski heet de man die op 7 april 1977 de fatale schoten loste op procureur-generaal Siegfried Buback. Hij schoot vanaf de duozit van een motorfiets die bestuurd werd door Günter Sonnenberg. Even verderop wachtte Christian Klar hen op met een vluchtauto.

Dat is de gang van zaken volgens de informatie die afgelopen weekend door het weekblad Der Spiegel is geopenbaard. Die gang van zaken komt niet overeen met het beeld dat justitie van de aanslag heeft. Volgens justitie was niet Wisniewski maar Knut Folkerts bij de aanslag betrokken. Bovendien wist justitie niet wie de schoten loste.

Klar, Folkerts en Sonnenberg zijn voor de aanslag tot meerdere malen levenslang veroordeeld. Folkerts en Sonnenberg zijn al lang weer op vrije voeten. Klar wacht in de cel op het besluit van bondspresident Horst Köhler over zijn gratieverzoek. Wisniewski is in 1981 voor andere terreurdaden tot twee maal levenslang veroordeeld. Sinds 1999 is hij vrij.

Der Spiegel baseert zijn informatie op drie bronnen. Ten eerste op het voormalige Raf-lid Peter-Jürgen Boock, die verklaarde dat Klar niet geschoten had. Ten tweede op een verklaring die het voormalige Raf-lid Verena Becker begin jaren tachtig tegenover de geheime dienst aflegde. Daarin beweert ze dat Wisniewski de moordenaar is. Ten derde op het verhoor van een voormalig Raf-lid begin jaren negentig, waaruit blijkt dat Folkerts op de dag van de aanslag in Amsterdam verbleef.

De geheime dienst wist dus al begin jaren tachtig de ware toedracht van de moord op Buback. Om hun informant te beschermen, hebben ze die kennis niet aan justitie doorgespeeld. Daardoor zijn mogelijk verdachten op grond van foutieve veronderstellingen veroordeeld. Tot in de hoogste instanties hebben politici en juristen daarover hun verontrusting geuit.

Bondskanselier Merkel en de ministers van binnenlandse zaken en justitie hebben bezworen de onderste steen boven te zullen halen. De parlementaire commissie die het werk van de geheime diensten controleert, komt morgen in een spoedzitting bijeen. Procureur-generaal Monika Harms onderzoekt de noodzaak om de ex-Raf-leden Boock en Becker opnieuw te verhoren.

Rechtsdeskundigen verwachten overigens niet dat het tot nieuwe rechtzaken zal komen. De betrokkenen zijn allemaal al zwaar bestraft. Bovendien staan ten aanzien van vrijwel alle Raf-aanslagen nog vele vragen open. De aanslag op Buback vormt wat dat betreft geen uitzondering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden