Radovan Karadzic is verleden tijd

Lang niet iedereen in Bosnië is geïnteresseerd in het lot van Radovan Karadzic. Maar om vier uur gaat toch de televisie even aan.

In het Servische restaurant ’Oude Stad’ in Brcko hebben een paar mannelijke Servische familieleden zich verzameld voor Bosnische borrelhapjes. Nee, niet om naar de rechtszaak van Radovan Karadzic te kijken.

„We zijn hier voor de gezelligheid, het is tijd voor meze (borrelhapjes)”, zegt de oom van het gezelschap, die bankdirecteur is. „Die vent interesseert me niets!”, schreeuwt zijn jongere neef. Dat Karadzic zich na zoveel jaar Den Haag moet verantwoorden, het zegt ze niet veel, zeggen ze schouderophalend. „Ons leven is doorgegaan.”

Een grote zilveren schaal met porties gedroogd vlees, kaas en brood wordt gebracht en er wordt geklonken met flessen bier. „Op het leven, gezondheid!”

In 1992 werd Brcko, toen een door moslims gedomineerd gebied, ingenomen door Servische troepen. Ze hadden Brcko nodig om de twee Servisch gedomineerde gebieden met elkaar te verbinden. Niet-Servische inwoners werden verjaagd en vermoord in de bloedige etnische zuiveringen van 1992 tot 1995 waarvoor Karadzic terechtstaat.

Nu staat Brcko bekend als het multi-etnisch succes van Bosnië, waar alle etnische groepen samen wonen en werken. Mede dankzij een speciale status met vergaande supervisie van een internationale toezichthouder. Veel vluchtelingen zijn teruggekeerd, maar volgens de Serviërs, die nu in de meerderheid zijn, is dit gebied nog steeds Servisch.

Om vier uur gaat toch de televisie even aan, om te kijken wat er gaat gebeuren bij het Tribunaal in Den Haag. Bij het verschijnen van de eerste beelden van de voormalige Bosnisch-Servische president leggen ze hun bestek even neer. „Hij is oud geworden”, zegt een neef die nu in Zwitserland woont, en vakantie viert in zijn oude stad.

„Ja, maar hij blijft onze president. Hij heeft aanzien. Het is een machtig man”, werpt de bankpresident tegen. „Ik had hem liever gevonden, en die beloning van vijf miljoen opgestreken”, lacht een andere neef.

Over de erfenis die de oorlog heeft achtergelaten zijn ze kort. „Het is niet Karadzic’ schuld dat Bosnië nu verdeeld is. We zijn altijd een verdeeld land geweest, maar in Joegoslavische tijden liep het nog. Wij passen niet in een moslimstaat. Karadzic heeft gevochten voor de Serviërs, net zoals de andere presidenten zich hebben ingezet voor Kroaten en moslims.”

Volgens de jongste telg is Karadzic en diens streven naar een Servische republiek verleden tijd: „Wij willen vrede, dat is alles.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden