Radiostilte rond cao-zorgsector

UTRECHT (ANP) - De onderhandelingen over een nieuwe cao voor het ziekenhuiswezen gaan morgenverder.

Gisteren kwamen werkgevers en bonden voor het eerst sinds lange tijd bijeen. Volgens de werkgeversorganisatie NZf ging het vooral om het uitwisselen van ideeën. Over de voortgang van de besprekingen wilden de partijen niets zeggen. Bonden en werkgevers hebben een “radiostilte” afgesproken om de onderhandelingen niet onder druk te zetten. Wel wilden zij kwijt dat er constructief is gepraat en dat de onderhandelingen in een goede sfeer verlopen.

De bonden waren gisteren niet al te optimistisch over de afloop omdat er nog steeds geen loonbod op tafel lag. Wel stelden de werkgevers in de ogen van de bonden een aantal verslechteringen voor, zoals het afschaffen van automatische periodieken, de invoering van flexibele beloning en het instellen van een 40-urige werkweek voor sommige functies. De sector kent nu een werkweek van 36 uur.

De bonden Abvakabo, CFO/SBG en FHZ eisen in totaal zes procent voor de werknemers in de ziekenhuizen, verpleeghuizen, psychiatrie en inrichtingen voor verstandelijk gehandicapten. Hiervan is 3,75 procent bedoeld voor directe loonsverbetering, 0,75 procent voor een eindejaarsuitkering en 1,5 procent om de sector aantrekkelijker te maken om in te werken. Overigens gaan de bonden door met het voeren van acties. Voor vandaag staan er weer een aantal op stapel.

Het heeft lang geduurd voordat de werkgevers bereid waren de onderhandelingen aan te gaan omdat er niet genoeg geld was voor een nieuwe cao. Pas toen vorige week duidelijk werd dat het kabinet in zou staan voor een marktconforme cao nodigde de NZf de bonden uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden