Radiomaker krijgt Kindervredesprijs

De Congolees Baruani Ndume (16) maakt een radioprogramma over het zware leven van kinderen in een vluchtelingenkamp. Daarvoor kreeg hij gisteren de Internationale Kindervredesprijs.

Hij woont met dertien mensen in één huis, vertelt Baruani, een beweeglijke, goedlachse jongen. Dat huis is opgetrokken uit modderbaksteen en plastic en staat in een Tanzaniaans vluchtelingenkamp (60.000 bewoners).

Als zevenjarige ontvluchtte Baruani de oorlog in de Democratische Republiek Congo. Zonder ouders, want zijn moeder werd voor zijn ogen verbrand door soldaten en zijn vader overleed al eerder. In het kielzog van een dorpsgenoot kwam de jongen in het overvolle kamp terecht.

Zijn dagelijkse decor verschilt dus flink van de statige Ridderzaal in Den Haag. Daar ontving Baruani gisteren de Internationale Kindervredesprijs uit handen van Nobelprijswinnares Wangari Maathai. Vanwege zijn radioprogramma ’Children for Children’, dat hij elke zondag de Afrikaanse ether in slingert.

De prijs is een ’kindervariant’ van de Nobelprijs voor de Vrede, zegt Marc Dullaert van de Stichting KidsRights. Hij bedacht de prijs, die nu voor de vijfde keer is uitgereikt, om de aandacht te vestigen op ’hele groepen kinderen die níet geholpen worden’. Zoals slavenkinderen, of jongeren die hun leven in een sloppenwijk of kamp moeten slijten.

„Veel mensen gaan uit van de zieligheid van deze kinderen”, zegt Dullaert. „Maar ze hebben ook een enorme kracht en levensblijheid. Sommigen overstijgen zichzelf.” Een commissie van kinderrechtenexperts koos uit honderden uitblinkers dit jaar Baruani.

De Congolees is een ’icoon’ voor de problemen van jonge vluchtelingen, zegt Dullaert. Daarvan zijn er een hoop, zo blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties: zo’n 25 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht voor oorlog of geweld, 44 procent van hen is jonger dan 18 jaar. Eén op de tien vluchtelingen is baby, peuter of kleuter.

Baruani somt desgevraagd een paar van hun problemen op: „Kinderen hebben maar twee broeken en shirts, en moeten dus vaak in natte of vieze kleren naar school. Het eten is meestal ruim vóór de volgende distributie op, een lege maag tast onze concentratie aan. Op school zitten we met meer dan 150 kinderen in één klaslokaal.”

Elke dag inventariseert Baruani wat zijn leeftijdsgenoten allemaal bezighoudt, om er vervolgens radio-items van te maken. Zijn groep luisteraars groeit: inmiddels is ’Children for Children’ ook te ontvangen in delen van Burundi, Congo en Rwanda.

Aan de Kindervredesprijs is een geldbedrag van 100.000 euro verbonden, bedoeld voor projecten die de positie van vluchtelingenkinderen versterken. Voor Baruani zelf is er een studiefonds, zegt Dullaert, en een permanente begeleider die zijn ontwikkeling in de gaten houdt. Baruani heeft zijn eigen carrièrepad al uitgestippeld: „Ik wil graag een beroemde tv-journalist worden”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden