Radioactief water uit reactor 2 van Fukushima 1 in zee

Eén van de techneuten van Fukushima 1 wijst op een net ontdekte scheur bij de kerncentrale. Beeld AP
Eén van de techneuten van Fukushima 1 wijst op een net ontdekte scheur bij de kerncentrale.Beeld AP

Reactor 2 van de beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima I lekt radioactief water in zee. Het water kan weglopen omdat de betonnen behuizing van het reactorvat waarin de splijtstofstaven zitten, beschadigd is geraakt.

Dat heeft Tepco, de exploitant van de kerncentrale, zaterdag laten weten, aldus het Japanse persbureau Kyodo. Volgens het Japanse nucleaire atoomagentschap gaat Tepco beton in de behuizing van het reactorvat stoppen om het lek te dichten. Fukushima I, ongeveer 250 kilometer ten noorden van de Japanse hoofdstad Tokio, kampt met grote problemen door de aardbeving en tsunami die Japan op 11 maart troffen.

Japan begon vrijdag een nieuwe zoektocht naar vermisten door de aardbeving en tsunami. De actie werd op touw gezet omdat de weersomstandigheden zijn verbeterd, waardoor het zoeken naar stoffelijke resten makkelijker is.

Voor de zoekactie heeft Japan ongeveer 18.000 militairen ingezet. Die krijgen hulp van ongeveer zevenduizend Amerikaanse collega's en van agenten, brandweerlieden en de Japanse kustwacht. Sinds het begin van de zoekactie zijn slechts dertig lichamen gevonden, aldus de Japanse autoriteiten zaterdag. Het officiële dodental staat nu op 11.800. Ruim 15.500 mensen worden nog vermist. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden