Radio laat te weinig Nederlands horen

Buma Cultuur: Nederlandstalige muziek wordt genegeerd

Anouk is om: op haar nieuwe single 'Dominique' zingt de Haagse zangeres voor het eerst in haar moerstaal. Aan artiesten of luisteraars ligt het niet, zegt directeur Frank Helmink van Buma Cultuur. Maar op de radio wordt volgens de belangenvereniging veel te weinig Nederlandstalige muziek gedraaid.

Buma Cultuur baseert zich op eigen onderzoek, uitgevoerd door TNS Nipo. Daaruit blijkt dat op regionale radiozenders 13 procent van de liedjes Nederlandstalig is. Maar vooral kwalijk vindt Helmink dat op de grote nationale radiozenders NPO 1, 2 en 3FM maar 4,6 procent uit Nederlandstalig repertoire bestaat.

Zijn oproep is niet chauvinistisch, ook ageert Helmink niet tegen de teloorgang van de Nederlandse taal. Hij doet gewoon z'n werk: opkomen voor de Nederlandse muziekindustrie. "Dus ook de Nederlandstalige. Als je dan vanuit de markt hoort dat Nederlandstalig wordt genegeerd, dan geeft dat toch te denken." Zeker omdat er een enorm publiek voor is, gezien evenementen als het Mega Piratenfestijn, de Toppers, of al die keren dat Marco Borsato of Guus Meeuwis stadions uitverkopen.

Maar er zijn toch commerciële zenders als 100% NL? "Prachtig, maar als je er als publieke omroep voor iedereen wilt zijn, terwijl je aantoonbaar niet iedereen bedient...tja." Je kunt er lacherig over doen maar de NPO verwaarloost een grote doelgroep, meent Helmink.

Onzin, vindt Jan Westerhof, directeur van NPO Radio. Het onderzoek heeft hij nog niet gezien, maar de genoemde percentages herkent hij absoluut niet. "Daarbij hebben we een speciaal platform voor Nederlandstalige muziek, Sterren.nl. De NPO biedt een belangrijk podium voor de Nederlandse muziekindustrie. Op 3FM komt 1 op de 3 liedjes uit Nederland, op Radio2 bijna een kwart. Niet allemaal Nederlandstalig, maar feit is dat veel Nederlandse artiesten niet in het Nederlands zingen." De suggestie dat er bij de NPO 'lacherig' gedaan wordt over Nederlandstalige muziek werpt hij verre van zich.

NPO onderzoekt vaak wat de luisteraars willen, maar dat liefhebbers van Nederlandstalig zich genegeerd voelen is Westerhof niet bekend - hoewel er altijd onvrede is. "Er zou te weinig country worden gedraaid, de Top2000 zou niet zwart genoeg zijn. Die discussies gaan we altijd aan. Ook nu staat de deur voor Buma wagenwijd open."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden