Radio- en tv-maker Wim Brands (57) overleden

Beeld ANP Kippa

Radio- en televisiemaker Wim Brands is maandag op 57-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat maakte de VPRO bekend. Brands presenteerde onder meer het tv-programma VPRO Boeken op zondagochtend. Dat deed hij sinds 2005. Ook zat hij in de jury van de ECI Literatuurprijs.

Brands was samen met Wim Noordhoek oprichter van het radioprogramma De Avonden. Dat programma kreeg in 2009 een erepenning van de Vereniging van Letterkundigen (VvL). Brands maakte geruime tijd op Radio 1 het wekelijks interviewprogramma Brands met Boeken en was bekend van vele VPRO-radio-uitzendingen, vooral op het terrein van literatuur en filosofie. Ook werkte hij voor de omroep Human.

"Wim kampte sinds kort met een depressie die hem totaal onverwacht naar een zelf gekozen einde dreef. De VPRO en literatuurminnend Nederland zullen hem verschrikkelijk missen", zegt Karen de Bok, hoofdredacteur van VPRO televisie.

Brands, geboren in Brummen op 29 maart 1959, begon zijn journalistieke loopbaan bij het Leidsch Dagblad en was ook dichter. Al op 19-jarige leeftijd werd er werk van hem gepubliceerd. Zijn laatste bundel, 's Middags zwem ik in de Noordzee, verscheen in 2014.

De Bok: "Wim was de man van hét literatuurprogramma op de Nederlandse televisie. Onze dierbare boekenman en mooie dichter had onlangs een pauze moeten inlassen: rust. Wij zagen uit naar zijn terugkeer. Maar hij keert niet terug. De VPRO heeft een van zijn bekende en gewaardeerde makers verloren."

Gulzige bij
Willem Pekelder, tot voorkort tv-recensent bij Trouw, keek met genoegen naar VPRO Boeken met Brands: "In 'Boeken' zien we een gulzige bij, die op zoek naar honing eerst het hele weideveld overziet om uiteindelijk in langzaam cirkelende bewegingen te landen op een prachtige blauwe distel."

'Sterven is doodeenvoudig'
In 2014 verscheen in Trouw een voorpublicatie van 'Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het', waarin Brands met René Gude spreekt over de naderende dood van de filosoof. "René, maar wat doe je als het drie uur 's nachts is en aardedonker", vraagt Brands, "en het regent en je wordt bekropen door een enorme doodsangst, door een groot zwart gat waarin je kijkt en dat tegen je roept 'ja, maar binnenkort!' Wat dan?"

De glasheldere poëzie van Wim Brands
In 2014 interviewde Joost van Velzen Wim Brands over zijn gedichtenbundel ''s Middags zwem ik in de Noordzee'. "Tijdens zo'n eenzame uitvaart realiseer ik me altijd weer hoe essentieel poëzie is als het gaat om het zoeken naar woorden voor het onuitsprekelijke. Het is een poging die altijd gedoemd is om te mislukken. En daar schuilt ook een troost in."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden