Radio en tv hele dag in teken van ramp in Azië

Nog maar een paar dagen geleden schoten we met z'n allen in een uurtje tijd voor 50 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in. Een bedrag dat iets minder omvatte (46 miljoen aan particuliere giften) was gistermiddag binnengekomen op gironummer 555 ten bate van de tsunami-slachtoffers in Azië.

Zodra iets pret oplevert (vuurwerk bijvoorbeeld), zijn we in dit land onmiddellijk bereid diep in de buidel te tasten. Fondswervers doen er dus goed aan 'leuke' dingen te bedenken als ze mensen geld uit de zakken willen kloppen. Dat gaat vandaag op grote schaal gebeuren, zowel op tv als op de radio. Gaven we in 1962 27 miljoen gulden voor 'Het Dorp', inmiddels is de wereld een dorp geworden, en in een dorp help je elkaar.

De publieke omroep en de 'commerciëlen' hebben de handen ineengeslagen en zenden vanavond op Nederland 2, RTL 4 en SBS 6 gezamenlijk een nationaal televisieprogramma uit ten behoeve van de hulp aan de slachtoffers van de catastrofe in Azië. Het gironummer 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties staat hierin centraal. Het programma op de drie netten begint om 18.30 uur met een speciale aflevering van RTL Boulevard. Tussen 20.30 en 22.30 uur presenteren Robert ten Brink, Martijn Krabbé en Paul de Leeuw de uitzending. Om 22.30 uur volgt een speciale aflevering van Hart van Nederland. Vanaf 23.00 uur wordt het gezamenlijke programma afgerond met een fondsenwervend slot.

Vooruitlopend op de tv-actie voor Azië is ook de gehele uitzending van TweeVandaag aan de gevolgen van de zeebeving gewijd.

Ook de radio laat zich niet onbetuigd op deze actiedag: de radiostations Yorin FM, RTL FM, Radio Veronica, 3FM, Noordzee 100.7 FM, Radio 10 Gold en Radio 538 hebben eveneens voor het eerst de handen ineengeslagen. Het resultaat is Radio 555, dat van 06.00 uur tot 22.00 uur op alle genoemde stations te horen zal zijn. De Radio 555-studio is van 06.00 tot 17.00 uur bovendien live te zien op Nederland 2.

Behalve deze radio-uitzending, organiseren de stations ook een Radio 555 Concert op de Dam in Amsterdam. Topartiesten als Blüf, Trijntje Oosterhuis, Acda en de Munnik, Xander de Buisonjé, Birgit Lewis en Dinand Woesthoff treden daar van 19.30 uur tot 22 uur op. Niemand minder dan DJ Tiësto sluit het concert op de Dam af. Het Radio 555 Concert wordt rechtstreeks uitgezonden van 20.00 uur tot 22.00 uur op Radio 555 en muziekzender TMF. BNN zendt een samenvatting van het concert uit vanaf middernacht op Nederland 2.

Verder organiseren de zenders MTV, TMF, The Box en Nickelodeon een 'grootse actie voor jong Nederland', vanaf 15.00 uur, met artiesten als Within Temptation, The Sheer, Hind, Jim, Men2B, Ali B, Lange Frans & Baas B.

Ten slotte gaven de Vara en de NPS het volgende curieuze bericht door betreffende de documentaireserie Zembla: De eerder aangekondigde aflevering 'De heilige hypotheekrente' komt vanavond te vervallen. In verband met de tv-actie voor Azië, natuurlijk. In plaats daarvan zendt Zembla een herhaling uit: 'Snoepreisjes'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden