Radio 2 schrapt nummers uit Top 2000

(Novum) - Radio 2 heeft twee nummers geschrapt uit de keuzelijst voor de Top 2000. 'Tell the world' van de religieuze band Hillsong United en ''t Het nog nooit zo donker west' van de Groningse zanger Ede Staal stevenden af op een toptiennotering in de jaarlijkse marathonuitzending. Er bleek onevenredig veel op de nummers te zijn gestemd dankzij lobby's.

"De Top 2000 is geen speelbal van welke belangenvereniging dan ook", licht zendermanager Kees Toering het besluit tot schrappen toe. "De charme van de lijst is juist dat die wordt samengesteld door de Nederlanders. Dat gevoel mag niet worden ondergesneeuwd."

Sinds vorige week maandag mag worden gestemd voor de komende Top 2000, die aan het einde van het jaar wordt uitgezonden. Het Dagblad van het Noorden drukte lezers op het hart om op Ede Staal te stemmen. "In de acht voorgaande edities is het nooit gelukt het liedje van de legendarische Groninger zanger in de eindlijst te krijgen. Met uw hulp kan dat nu veranderen", schreef de krant.

Een soortgelijke actie van christenen, die zich op het digitale vriendennetwerk Hyves hebben verzameld als 'Christenen op Hyves', leek Hillsong United een topnotering te bezorgen. "Kleine initiatieven kan je niet uitbannen", licht de zendermanager toe. "Maar dit was te massaal. Het zou een vertekend beeld hebben gegeven."

Het bewuste nummer van Staal stond wel op de groslijst van 7500 nummers. Die van Hillsong United was ingevuld als eigen voorkeur.

De vergelijking met het nummer 'Avond' van Boudewijn de Groot, dat twee jaar geleden op de eerste plaats van de lijst stond, gaat volgens een woordvoerder van Radio 2 mank. Dat dit nummer ondanks de relatief onbekende status jaarlijks hoge ogen gooit in de lijst, zou te verklaren zijn omdat het een echt Radio 2-nummer is, en vanwege het versterkend effect dat opname in de lijst heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden