’Radicalisering Pakistaanse jeugd niet aangepakt’

door Maaike Veen in Londen

Iets meer dan een jaar na de bomaanslagen in Londen is zelfkritiek binnen de Britse moslimgemeenschap nog steeds een schaars geluid.

De kloof tussen moslims en de rest van de samenleving lijkt alleen maar groter te zijn geworden, zo blijkt ook nu weer uit reacties op het feit dat Britse moslims een terreuraanslag hebben beraamd.

De Pakistaanse student Hassan Ali (27) gaat Westers gekleed en heeft behalve Pakistaanse ook een paar Engelse vrienden. Hij vindt zichzelf geïntegreerd in de Britse samenleving en juichte deze zomer voor het Engelse voetbalelftal.

Ali veroordeelt moslimterrorisme in alle toonaarden. Hij woont in Walthamstow, de wijk in noordoost- Londen waar de politie verschillende Brits-Pakistaanse verdachten van het terreurcomplot heeft opgepakt.

Maar dan zegt hij: „Sommige mensen zeggen dat de regering het complot zelf heeft verzonnen om de moslims in een kwaad daglicht te stellen. Dat kan best zo zijn. Moslims hier zouden nooit zoiets doen.”

Het geloof in complottheorieën is wijdverspreid onder Britse moslims. De helft gelooft dat ’11 september’ een samenzwering was van de VS en Israël, zo bleek uit onderzoek onder duizend moslims dat eerder deze week bekend werd.

Maar de daders van de bomaanslagen in Londen waren toch Britse moslims? „Moslims zijn wereldwijd een doelwit”, zegt Ali. „Kijk naar alle onschuldige moslims die op brute wijze gedood worden in Irak, Libanon, Afghanistan. Het wordt zo heel makkelijk extreem religieuze mensen te hersenspoelen tot terrorist.” Diverse jongeren op straat zeggen de mening van Ali te delen.

Eén op de vier uit het onderzoek, vooral jongeren, rechtvaardigt de Londense bomaanslagen gezien de Britse steun aan de ’war on terror’. De Britse moslims geven de regering de schuld van het voeden van moslimextremisme, door het buitenlandse beleid en de antiterreurmaatregelen, Ze praten graag over de actualiteit - ze zijn veel politiek-geëngageerder dan andere bevolkingroepen - maar kijken niet kritisch naar wat er in hun eigen gemeenschap gebeurt.

Een iets geruststellender onderzoeksuitkomst is dat acht van de tien vindt dat wie op de hoogte was van een terreurdaad net zo schuldig is als de terrorist zelf.

Maar de signalen van radicalisering worden niet opgepakt binnen de moslimgemeenschap. Toen premier Tony Blair gematigde moslims onlangs verweet zich onvoldoende te mobiliseren tegen extremisme, reageerde de gemeenschap als een gebeten hond.

„Er is na 7/7 veel te weinig gebeurd om het extremisme aan te pakken”, beaamt Shaaz Mahboob van de Progressieve Britse Moslims. „Er zijn sterke familiebanden met Pakistan en het is heel makkelijk om met radicale ideeën in aanraking te komen.”

„Het is hoog tijd dat de gematigde moslimgemeenschap wakker wordt en iets doet aan de radicalisering die al vijftien jaar aan de gang is”, zegt Saira Kahn, een moderne Pakistaanse moslima die bekend werd door de tv-show ’The Apprentice’.

Journalist Jon Snow maakte een documentaire naar aanleiding van het uitgebreide moslimonderzoek: „Jongeren zijn veel religieuzer dan hun ouders. Veel van hen willen niet alleen anders zijn, maar zijn ook vastbesloten om zich af te zonderen van de rest van de samenleving.” Ook Ali beaamt dat de kloof tussen moslims en ’de witten’ alleen maar groter is geworden.

Het onderzoek concludeert dat moslimintegratie min of meer tot een halt is gekomen. Misschien dat de laatste terreurdreiging nu wel een dialoog zal openen tussen de jongere en oudere generaties moslims en tussen moslims en de rest van de Britse samenleving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden