Radicalen willen een hindoeïstisch India

Indiase christenen kijken naar het interieur van een kerk in New Delhi, die begin dit jaar afbrandde. De oorzaal is niet opgehelderd, maar brandstichting wordt vermoed. Beeld AP
Indiase christenen kijken naar het interieur van een kerk in New Delhi, die begin dit jaar afbrandde. De oorzaal is niet opgehelderd, maar brandstichting wordt vermoed.Beeld AP

Heeft Narendra Modi, de premier van India, zijn radicale achterban in de hand, en belangrijker: wil hij dat eigenlijk wel? Die vragen houden India bezig, sinds fundamentalistische hindoes de afgelopen weken een campagne zijn begonnen om moslims en christenen te bekeren.

Iris Ludeker

Ghar Vapsi noemen ze het in het Hindi: de ceremonies waarbij tientallen en soms honderden leden van minderheidsgodsdiensten 'thuis' worden gebracht. In de belevingswereld van radicale hindoe-organisaties is India een hindoeïstisch land, waar een deel van de bevolking in het verleden door christelijke en islamitische veroveraars onder dwang is bekeerd. Deze mensen moeten als het ware naar hun natuurlijke staat teruggebracht worden. Doel van sommige hardliners is om India 'weer' 100 procent hindoeïstisch te maken.

Premier van alle Indiërs?
De bekeerpraktijken van clubs als de RSS ('Nationale Vrijwilligers Vereniging') in verschillende deelstaten van India zijn niet nieuw, maar ze staan extra in de belangstelling sinds Modi in mei een enorme verkiezingsoverwinning boekte en premier van India werd. Modi is leider van de hindoe-partij BJP, maar hij was ook jaren lid van de RSS. Vooral onder minderheden was er daarom veel wantrouwen over de bedoelingen van Modi toen die aantrad: zou hij wel premier van alle Indiërs worden? De overgrote meerderheid van de bevolking mag hindoe zijn, 13 procent van de 1,2 miljard is moslim, en zo'n 2 procent christen.

Een half jaar later zijn sceptici die hindoeïsering vrezen er bepaald niet gerust op, en niet alleen de bekeringen (volgens sommige 'bekeerlingen' onder bedreiging, en na financiële beloftes) zijn daar debet aan. Modi zelf mag zich misschien vooral presenteren als een leider die India economisch en in de wereld vooruit wil helpen, vanuit zijn directe cirkel borrelen ook andere - uiterst conservatieve - geluiden op.

Stamcelonderzoek
Zo stelde zijn kabinet als hoofd van de Raad van Historisch Onderzoek een man aan die gelooft dat Indiërs vijfduizend jaar geleden vliegtuigen hadden en stamcelonderzoek deden. Modi deed er in oktober een schepje bovenop door zelf te beweren dat het bestaan van de hindoegod Ganesha (half mens, half olifant) erop wijst dat er in antieke tijden plastisch chirurgen rondliepen in India.

De afgelopen weken was er daarnaast ophef over uitspraken van een van Modi's ministers, die niet-hindoe's beschreef als afstammelingen van illegale verbintenissen. Na tussenkomst van de premier bood zij excuses aan, waarna ze op haar post bleef zitten. Wat Modi betreft was de kous daarmee af, tot ergernis van zijn critici.

Ook nu vinden zijn tegenstanders dat hij te stil is over de bekeringen en tot dusver laat hij het woord voeren over aan partijgenoten. Het Indiase Hogerhuis ontaardde maandag in chaos toen de oppositie eiste dat Modi zich uit zou spreken. Zij waarschuwt dat de vrijheid van religie en het seculiere karakter van de Indiase staat op het spel staan.

Fanatieke achterban
Intussen bestaat er vrees dat Modi zijn fanatieke achterban niet in de hand kan houden, en geweld in de lucht hangt. RSS-leider Mohan Bhagwat stelde in een toespraak voor 20.000 aanhangers dat "zij die zich tegen het verrijzen van de hindoes uitspreken egoïstisch zijn en bepaalde belangen hebben. Als zij zich tegen de verrijzenis keren, zal er een confrontatie zijn."

Bij moslims en inmiddels ook bij christenen zit de schrik er in. In de hoofdstad Delhi ging eerder deze maand een katholieke kerk in vlammen op, mogelijk na brandstichting. "Als Modi zijn mond niet opentrekt, glipt de situatie hem straks door zijn handen", waarschuwde een woordvoerder van het aartsbisdom tegen persbureau AP.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden