Radicalen in Syrië vinden steun in Tilburg

Screenshot van spotje SOS-Stichting, een liefdadigheidsinstelling die zegt geld in te zamelen voor Syrische vluchtelingen. Beeld Youtube
Screenshot van spotje SOS-Stichting, een liefdadigheidsinstelling die zegt geld in te zamelen voor Syrische vluchtelingen.Beeld Youtube

De Tilburgse islamitische liefdadigheidsorganisatie SOS-Stichting, die zegt geld in te zamelen voor humanitaire hulp aan Syrië, heeft banden met twee zeer radicale strijdgroepen in het noorden van dat land. Zij vechten voor de oprichting van een islamitische staat in Syrië.

Ghassan Dahhan en Eildert Mulder en Perdiep Ramesar

De Tilburgse organisatie opereert onder een Nederlandse en een Arabische naam. De Nederlandse naam luidt SOS-Stichting, niet te verwarren met SOS Syrië, de recente tv-inzamelingsactie voor Syrië. De Arabische naam is 'Ansar al-Shaam' - 'Bondgenoten van Syrië'- en dat is tevens de naam van een van de bewuste Syrische strijdgroepen.

Volgens goed ingevoerde bronnen onderhoudt de geestelijke vader van de Syrische strijdgroep, sjeik Adnan al-Aroer, warme relaties met de in Tilburg werkzame imam Ahmad Salam, wiens zoon de voorzitter is van SOS-Stichting. Zij zijn allen salafistische moslims en Syriërs.

Aroer, die in Saoedi-Arabië woont, was zaterdag 2 maart via een live-stream te gast in de wekelijkse benefietuitzending op de website van SOS-Stichting. Hij collecteert via verschillende kanalen ook voor zijn strijdgroepen, liet hij vorig jaar op Twitter weten. Op de Arabische satellietzender Al-Arabiya noemde hij het vermoorden van VN-waarnemers in Syrië legitiem.

Aroer is eveneens geestelijk leidsman van nog een tweede vechtgroep, 'Ahrar al-Shaam' (De vrije Syriërs'). Volgens een rapport van de Jamestown Foundation, een denktank in Washington, riep hij in het verleden moslims op om in Syrië te vechten. De soenniet Aroer haat sjiieten en vooral alawieten. De alawieten, waartoe de Syrische president Assad behoort, vormen een religieuze minderheid binnen de sjiitische islam. In een live-uitzending op het Saoedische Wesal TV van 26 juni 2011 riep Aroer zijn soennitische landgenoten op om alawieten in de 'gehaktmolen te stoppen' en hun 'vlees aan de honden te voeren'.

Ook SOS-Stichting is fel anti-sjiitisch. In een benefietuitzending van afgelopen zaterdag op de website werd flink gescholden op sjiieten. Uiteindelijk zei de spreker dat zijn luisteraars niet in Syrië moesten gaan vechten. Dezelfde dubbele boodschap bevatte een filmpje van SOS-Stichting. De eerste helft toont de bij humanitaire inzamelingsacties gebruikelijke beelden van menselijke ellende, maar daarna komen 'heldhaftige strijders' in beeld. Dat laatste doet denken aan rekruteringsfilmpjes van extremisten in Afghanistan of Tsjetsjenië. Zie hieronder:

Tekst uitzending 30 maart:

"Willen wij de situatie in Syrië zo ver uit de hand laten lopen? ... Dat het net als Irak gaat worden? In Irak worden op dit moment onze soennitische broeders en zusters afgeslacht...van huis tot huis...alleen maar omdat we ze daar in de steek hebben gelaten, beste broeders en zusters.

Willen wij onze broeders en zusters in Syrië in de steek laten? Zij staan daar nu als een hele sterke, grote, dikke muur...tegenover de sjiieten, die daar doorheen willen komen, met hun prostitutie...hun dwaalleren, die ze bij de mensen willen inplanten als gif... Laten we niet het vergeten schaap zijn, dat het andere schaap maar aan de wolven overlaat om zelf te kunnen overleven. Want w-Allahi (bij Allah), die wolf heeft nog steeds honger en die komt jou oppakken. Die komt ons oppakken. Dus blijf één kudde, we blijven één lichaam, van de profeet..., die ons heeft vergeleken met een lichaam waarbij één orgaan die ziek is, als die pijn heeft, de rest van het lichaam koorts lijdt."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden