Radicale Vlaamse katholieken verdacht van sabotage 'godslasterlijk' toneel

Videostill van een scène uit de voorstelling.

Een 'stinkbom' heeft gisteravond de opvoering van een omstreden toneelstuk verstoord. On The Concept of The Face, waarbij een afbeelding van Christus wordt bedolven onder nep-ontlasting, liep na een 'stinkbom' bijna drie uur vertraging op. Buiten betoogden radicale katholieken tegen de 'ontheiligende' voorstelling.

Het werk van de Italiaanse regisseur Romeo Castellucci vertelt het verhaal van een incontinente man die wordt verzorgd door zijn zoon. De Jezus-scène vormt het slot. Ook een scène waarin acteurs stenen gooien naar een Christusbeeld is omstreden. Veel theaterrecensenten noemen de beeldtaal metaforisch. Het zou juist een respectvol statement over religie maken.

Een Italiaans gezelschap voert On The Concept of the Face deze week op het Antwerpse theater deSingel. Vlak voor aanvang bleek het luchtcirculatiesysteem van het theater een 'irritante geur' te verspreiden, meldt De Standaard. De brandweer sloot al snel uit dat de lucht giftig was. Mogelijk hebben radicale orthodoxe katholieken een stinkbom geplaatst.

Fout gemaakt
Leden van de katholieke groeperingen, die gisteravond bij het theater betoogden, ontkennen hun betrokkenheid. Volgens de orthodoxe organisatie Katholieke Actie Vlaanderen komt de stank juist van de theatergroep. Die zou een fout gemaakt hebben bij de voorbereiding van de ontlastingsscène.

De Vlaamse tak van de traditionalistische priesterbroederschap Pius X noemt de voorstelling 'ontheiliging'. In het Nieuwsblad typeerde woordvoerder Eric Leys de voorstelling onlangs als 'een staaltje van racisme in een tijd dat de christenvervolgingen wereldwijd duizenden gelovigen het leven kost.' Op een speciale protestwebsite roept Pius X op tot 'eerherstel voor Christus'.

Parijs
De Parijse vertoning van 'On The Concept' leidde in november tot grootschalig protest door - naar schatting - duizenden christenen. Om escalatie te voorkomen verhuisde de voorstelling naar een theater in een ander gedeelte van de stad.

Ook in Rennes en Toulouse werd geprotesteerd. Eerdere vertoningen in Nederland en België verliepen zonder wanklank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden