Radicale Trump nuanceert erop los

Aankomend president | Prominente Republikeinen betichten Donald Trump er inmiddels van 'bijna een Democraat' te zijn. Radicale verkiezingbeloftes nuanceert hij stuk voor stuk.

Eerst beloofde Trump plechtig het klimaatakkoord van Parijs op te zullen blazen als hij zou worden gekozen. Hij zou tegelijk Obamacare afschaffen en er hoogstpersoonlijk voor zorgen dat Hillary Clinton gedurende zijn presidentstermijn achter de tralies zou verdwijnen. Maar na zijn verkiezingszege volgen er uit Trumps mond vooral nuanceringen in plaats van bevestigingen van zijn eerdere beloftes.

In een interview met The New York Times zei de zelfverklaarde klimaatscepticus gisteren dat zijn visie op het klimaat helemaal niet zo vastomlijnd is. Trump zei te beschikken over een 'open blik'. Hij bevestigde zelfs dat er een verband bestaat tussen menselijke activiteit en de opwarming van de aarde, hoewel dat niet van harte ging: "Een beetje, er is iets. Het hangt er vanaf hoeveel. Het hangt er ook vanaf hoeveel het onze bedrijven gaat kosten."

President Obama, die in januari het stokje overdraagt, lijkt Trump vlak na de verkiezingen goed te hebben ingeschat. Obama's oordeel over Trump na hun eerste ontmoeting was: "Ik denk niet dat hij ideologisch is." Hij zei dat Trump aan zijn klus begint met 'minder onwrikbare, hardnekkige en vluchtige beleidseisen dan veel andere presidenten bij hun aantreden'. Obama probeerde progressief Amerika gerust te stellen: "Hij is immers pragmatisch."

Deze week zei Trump ook dat hij Hillary Clinton wil sparen. "Zij heeft veel doorstaan en op verschillende manieren hevig geleden."

De verzoeningsretoriek van Trump wordt hem niet door iedereen in dank afgenomen. De conservatieve radiopresentatrice en Trump-fan Laura Ingraham schreef op Twitter: 'Nou, hij is nog niet eens president of het lijkt erop dat Trump al zijn eerste kalkoen gratie heeft verleend voor Thanksgiving', daarbij refererend aan het presidentiële gebruik om tijdens de feestdag (die vandaag plaatsvindt) publiekelijk een tot de slager veroordeelde kalkoen amnestie te verlenen.

Ook de uiterst rechtse nieuwswebsite Breitbart, waar Trumps rechterhand voorheen de scepter zwaaide, vertrouwt hem niet meer volledig. De site gebruikte boven een artikel over Trumps vergevingsgezindheid een banner met de tekst: 'Gebroken belofte'.

Trumps politieke kompaan Rudy Giuliani nam het echter op voor de zakenman-politicus: "Kijk, er is een traditie in Amerikaanse politiek om na het winnen van de verkiezingen dit soort dingen achter je te laten."

De zorgen over Trumps radicale politiek lijken dan misschien iets af te kalven, maar die over zijn onvoorspelbare gedrag nemen ondertussen toe. Die onvoorspelbaarheid is ook terug te zien in zijn aanstellingen: er is amper een patroon in te ontdekken. In zijn team zitten zowel mensen met rechts-radicale sympathieën, zoals Stephen Bannon, als critici van zijn immigratiebeleid, zoals Nikki Haley, die gisteren is voorgedragen als VS-ambassadeur bij de Verenigde Naties (zie kader).

De Republikeinse ex-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en politiek veteraan John Boehner kan evenmin chocola maken van Trumps beleid tot nu toe. "Niemand die het weet. Donald Trump is geen ideoloog. Hij is amper een Republikein. Hij zou ook bijna een Democraat kunnen zijn. Niemand weet echt waar hij heen gaat."

Bijzondere nominatie

Donald Trump wil de gouverneur van South Carolina, Nikki Haley, nomineren als VN-ambassadeur. Voor de functie is instemming van de Senaat vereist. Haley is de eerste vrouw en de eerste niet-blanke die door de tot president gekozen Trump is gevraagd voor een belangrijke functie.

Ze is de dochter van immigranten uit India. Trump liet weten dat Haley heeft bewezen 'dat ze afspraken kan maken' en hij verheugt zich erop 'om veel deals te sluiten'. "Ze zal een geweldig leider zijn om ons op het wereldtoneel te vertegenwoordigen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden