Radicale predikers moeten land uit

DEN HAAG - Wie bij een intolerante, radicaal-islamitische groepering hoort, kan straks op die grond uit Nederland worden geweerd. Is zo iemand al in Nederland, dan gaat Nederland zijn best doen hem het land uit te krijgen.

Dit schrijft het kabinet aan de Kamer. Het bracht gisteren een onderzoek van de inlichtingendienst AIVD uit, naar de invloed van Saoedische radicalen.

Het kabinet wijst zes moskeeën aan die met hulp uit Saoedi-Arabië in Nederland het salafisme verbreiden. Deze radicale variatie van de islam is daar gemeengoed. Salafisme lokt hier jongeren en maakt hen radicaal, meldt de AIVD. Sommigen sluiten zich op in eigen kring, anderen willen vechten voor de islam.

Salafitische zending verbieden kan niet, schrijft het kabinet, omdat Nederland vrijheid van godsdienst kent. Toch wil het salafitische zendelingen een verblijfsvergunning weigeren of een tijdelijke vergunning niet verlengen. Dat kan gevolgen hebben voor de Egyptische imam Mahmoud el Shershaby van de omstreden moskee El Tawheed in Amsterdam, die een tijdelijke vergunning heeft en in de toekomst dus mogelijk wordt uitgezet.

Behalve El Tawheed noemt het kabinet als instellingen die een intolerant gedachtegoed verbreiden de Assoenahmoskee in Den Haag, de Al Fourkaanmoskee in Eindhoven, de Al Mouahidinemoskee in Helmond, de moskee aan de Antiloopstraat in Breda en de moskee aan de Puccinistraat in Tilburg. Zij ontvingen giften of lectuur van miljoenenfondsen die zich voordoen als liefdadigheidsclubs, maar zending veel belangrijker vinden.

Volgens woordvoerder A. Reddahi van de Haagse Assoenahmoskee probeert het kabinet 'elke moskee zwart te maken waar mensen actief zijn'. Hij zegt dat zijn moskee geen geld krijgt uit Saoedi Arabië. M. Elmof, trouw bezoeker van Al Mouahidine-moskee in Helmond vindt het onzin dat zijn moskee jongeren zou radicaliseren. ,,In deze moskee komen veelal oudere mensen. In dat rapport wordt niet de werkelijkheid weergeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden