Update

Radicale moslims vernielen werelderfgoed Timboektoe

Werelderfgoed in Timboektoe Beeld AFP
Werelderfgoed in TimboektoeBeeld AFP

Gewapende moslimextremisten hebben vandaag een ravage aangericht in de historische stad Timboektoe in Mali. Ze hebben volgens ooggetuigen de graftombe van de moslimheilige Sidi Mahmoud Ben Amar uit de 15e eeuw en de heiligdommen van nog twee andere geestelijken verwoest. De fundamentalisten zeggen dat ze alle tempels willen vernielen.

Redactie

De extremisten zijn lid van de beweging Ansar Dine (Verdedigers van het Geloof). Dat is een soennitische groepering die vermoedelijk banden onderhoudt met al-Qaeda. Ansar Dine greep eind maart de macht in het noorden van Mali en wil er de sharia invoeren. De moslimheiligen in Timboektoe volgden het soefisme, een gematigde en mystieke stroming binnen de islam.

Frankrijk, de vroegere kolonisator, en de regering van het Afrikaanse land hebben het geweld van de moslimextremisten scherp veroordeeld. Mali stelde hun 'verwoestende woede' gelijk aan oorlogsmisdaden en zei zowel op nationaal als internationaal niveau actie te ondernemen zonder dat nader toe te lichten. De Franse regeringswoordvoerder noemde de vernietiging van de heiligdommen 'een ontoelaatbare daad'.

Het West-Afrikaanse Timboektoe was aan het eind van de Middeleeuwen de hoofdstad voor islamitische wetenschappers. Van heinde en verre kwamen geleerden naar de 'stad van 333 heiligen', zoals Timboektoe wordt genoemd. Er zijn 100.000 oude geschriften bewaard.

Timboektoe staat op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco. Die had donderdag nog gezegd dat Timboektoe ernstig gevaar loopt door de gewapende opstand.

De verwoestingen in Mali doen denken aan het opblazen van reusachtige Boeddhabeelden in maart 2001 in Afghanistan. De toenmalige heersers in dat land, de Taliban, bliezen de beelden op, omdat zij die niet-islamitisch vonden. Zij stonden ook op de Werelderfgoedlijst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden