'Radicale moskee mag geen geld uit buitenland ontvangen'

ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers. Beeld anp
ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers.Beeld anp

Het moet mogelijk worden buitenlandse geldstromen naar radicale moskeeën te verbieden, wanneer wordt opgeroepen tot haat of tot geweld tegen andersdenkenden, vindt de ChristenUnie.

Joris Belgers

Volgens Kamerlid Gert-Jan Segers doet de overheid onvoldoende om radicalisering van moslims in Nederland te voorkomen. "Het beleid van minister Opstelten is gericht op repressie, maar dan is het kwaad al geschied." Segers gaat vandaag de minister vragen de link tussen radicale moskeeën in kaart te brengen, en te bestuderen hoe deze samenwerking kan worden bemoeilijkt.

Want zo, denkt Segers, kan radicalisering op termijn worden voorkomen. Vandaag praat de Tweede Kamer over terreurdreiging in Nederland. Besproken wordt waarom het terreurniveau in maart werd opgeschaald naar 'substantieel', het één na hoogste niveau. Daarvoor lag dit dreigingsniveau sinds 2009 op 'beperkt'. Een van de redenen voor opschaling is de recente stijging van het aantal djihadgangers naar Syrië.

'Rampzalig'
Maar bij dat vertrek is radicalisering dus al een feit, zegt Segers. Het zou beter zijn om te kijken hoe die voedingsbodem waarop jonge moslims kunnen radicaliseren ontstaat, en hoe dit aangepakt kan worden. Bijvoorbeeld door buitenlandse financiering van extremisme in Nederland te verbieden, zegt Segers.

"De overheid is hier te weinig mee bezig. Die link bestaat, die geldstromen bestaan. Uit Katar, Koeweit, Saoedie-Arabië." Wat daarvan bekend is weten we vooral door journalisten die zich in deze materie vastbijten, zegt Segers. Terwijl dit een taak van de AIVD zou moeten zijn. "Vandaar dat bezuinigen op de veiligheidsdienst ook zo rampzalig zijn."

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt niet op operationele zaken in te kunnen gaan, en wil het Kamerdebat eerst afwachten alvorens te reageren op het voorstel van Segers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden