Radicale imam hekelt rellen

De Haagse, als radicaal bekend staande imam Fawwaz, heeft het geweld in Frankrijk scherp veroordeeld. Hij deed dat in zijn vrijdagpreek in de Soennahmoskee, in de Schilderswijk.

Fawwaz hing zijn preek op aan het verhaal over de ondrukking van de Israëlieten door de Egyptenaren, dat zowel in de Bijbel als in de Koran voorkomt. Hij stelde het wangedrag van de Franse moslimjeugd tegenover het beheerste optreden van Mozes, zelfs toen de Egyptenaren kinderen van de Israëlieten begonnen te doden: „Mozes zei alleen maar: wees geduldig en zoek uw hulp bij God.”

Fawwaz vindt eventueel racistisch gedrag van de Franse politie geen rechtvaardiging voor brandstichtingen. „Stel dat de Franse politie inderdaad racistisch is geweest, geeft dat dan het recht om kwaad met kwaad te vergelden?” Hij vervolgde: „Als er zulke rellen zouden uitbreken in de landen van herkomst dan rijden er tanks over de hoofden van de mensen. We moeten de Franse regering prijzen, omdat die geen geweld heeft gebruikt.”

Fawwaz gebruikte een zware term uit de Koran. Hij noemde de brandstichtingen ’verspreiden van verderf in het land’. De imam moet er niet aan denken dat het geweld de Nederlandse grens overschrijdt. Hij veroordeelt het geweld niet alleen vanuit principieel, godsdienstig oogpunt maar ook op logische gronden. „Hoe groot ons aantal in Europa ook wordt, wij moslims blijven een minderheid. Wat doen we als de anderen onze eigendommen in brand gaan steken? Onze dochters kunnen nu ’s avonds zonder angst in de tram reizen. Wat gaat er gebeuren als er een racistische stroming in beweging komt?”

Fawwaz riep zelfs het schrikbeeld op dat moslims massaal teruggestuurd zullen worden naar de landen van herkomst.

Het Franse verbod op hoofddoekjes noemde hij racistisch maar hij voegde eraan toe dat ook moslims racistisch zijn, zelfs tegen elkaar, op grond van de landen van herkomst of tribalisme.

Veel moslimjongeren zijn volgens hem wandelende tijdbommen: „Ze zijn geïntegreerd, ze spreken Frans, ze gaan naar cafés en disco’s, komen naar buiten en beginnen auto’s in brand te steken.”

De wantoestanden zijn ook, aldus Fawwaz, te wijten aan het falen van moslimorganisaties, zowel in Frankrijk als in Nederland, die meer belang hechten aan overheidssubsidies dan de echte problemen van de moslimgemeenschap.

„Waarom heeft de Franse moslimjeugd niet geluisterd naar fatwa’s, die het geweld veroordelen? Omdat de organisaties, die ze uitvaardigen, nooit eerder met hen hebben gesproken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden