Radcliffe strijdbaar op de weg en daarnaast

Britse wereldrecordhouder spreekt zich ook op een lager niveau nog uit tegen misstanden in de atletiek

Niets kan de strijdbaarheid van Paula Radcliffe smoren. Zelfs nu haar enige doel nog is op een lager niveau eervol afscheid van de wedstrijdatletiek te nemen, spuwt de Britse vuur als de integriteit van haar sport in het geding is.

Na tweeënhalf jaar blessureleed is de veertigjarige weer in de ring verschenen, maar 'de grote comeback' mag niemand dat noemen. De linkervoet is na een operatie in 2012 te stijf, haar ooit geroemde loopefficiëntie is daarmee verdwenen. Toch laat de wereldrecordhoudster marathon zich door een blessure niet tot stoppen dwingen.

De Montferland Run in 's-Heerenberg is een van de stappen op weg naar de Londen Marathon, die ze driemaal won. In april wil ze er achter de top afscheid nemen van een grootse carrière. Net zoals ze gisteren na de vijftien kilometer trots genoegen nam met een plaats tussen tweede garnituur. Na de finish greep ze een microfoon om zich voor haar afgenomen snelheid te verontschuldigen en het publiek te bedanken voor de steun.

Een dag voor het evenement, tijdens een persconferentie, en gisteren, nauwelijks bijgekomen van de wedstrijd, spuwde ze haar gal over recente dopingophef binnen haar sport. Net als ze deed in haar gloriedagen, toen ze zich direct bedreigd voelde door manipulerende atleten. Zoals in 2001 tijdens de WK in Edmonton, waar ze in het stadion het protestbord 'EPO cheats out' hief tegen haar Russische concurrente Olga Jegorova. Nu richt ze haar pijlen op de Russische sport, geschokt als ze is na het zien van een ARD-documentaire die een georganiseerd dopingsysteem zou hebben blootgelegd.

Ze stemt in met de vaststelling dat het merendeels gaat om oude, bekende beschuldigingen, niet om bewijzen. Maar die vindt ze voldoende aanleiding voor een diepgaand onderzoek, niet alleen in Rusland. Verdachte federaties moeten worden uitgesloten van de WK in Peking, volgende zomer.

"De verdubbeling van de schorsingen van twee naar vier jaar is een grote en goede stap. Liever zie ik levenslange schorsingen, al is dat juridisch moeilijk voor elkaar te krijgen. Bovendien moeten we bonden schorsen die hun huishouding niet op orde hebben."

"Het systeem moet voor iedereen dezelfde regels hebben, dezelfde controles. Vandaar destijds mijn statement in Edmonton. Je zou bijna zeggen dat er in al die jaren niets is veranderd. Toch zijn er grote stappen gemaakt in het antidopingbeleid. Maar op sommige plekken gelden andere regels en zijn slechte controles. Zoals nu in Rusland blijkt. Ook in Turkije waren afgelopen tijd veel positieve atleten waarbij de bond betrokken was. Mogelijk is dat in Kenia, in Oost-Afrika ook het geval."

Desondanks bleek de looptechniek van Radcliffe, met name op de weg, zo efficiënt, dat die onnavolgbaar was voor dopingpreparaten. Ze verbrak tweemaal het wereldrecord op de marathon en won vele internationale titels. Slechts een olympische medaille ontbreekt, ondanks vier deelnames. Een laatste poging tijdens de Spelen van Londen in 2012 was haar wegens een voetblessure niet gegund.

Nu is ze blij dat ze weer kan hardlopen. Er was een periode dat ze amper 300 meter kon wandelen om haar dochter Isla van school te halen. "Lang was mijn ambitie niet om terug te keren in wedstrijden, maar mijn voet weer gezond te krijgen." De atlete die ooit wekelijks 200 kilometer trainde, begon met nordic walking voordat ze de stokken terzijde wierp om een paar minuten te joggen. Ze zal voor haar plezier blijven hardlopen, en afwachten hoe lang haar verbazingwekkende wereldrecord van 2.15.25 uit 2003 zal standhouden.

Sinds die tijd is het wereldrecord bij de mannen in zes stappen met 2.41 minuten verbeterd. Radcliffe denkt dat de mannen destijds achterliepen op haar record. En dat de ontwikkeling bij de vrouwen stagneert door de komst van de World Marathon Majors.

"Om aanspraak te maken op de hoofdprijs van 500.000 dollar moet je drie, soms vier marathons per jaar lopen. Het is onmogelijk om dat voluit te doen."

Is dat goed of slecht voor de ontwikkeling op de marathon?

"Het is in elk geval goed voor mij. Ik wil dat record zo lang mogelijk houden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden