Radboud Universiteit stalt geloof elders

AMSTERDAM - De theologische faculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen gaat zich specialiseren in 'religiestudies'.

De toekomst van de theologie ligt niet bij de katholieke, christelijke cultuur, maar bij de bestudering van het fenomeen religie en de wisselwerking tussen godsdiensten, zegt Ignace de Haes van de Radboud Universiteit. ,,Het christelijk geloof parkeren we elders.”

Nu kunnen studenten nog op verschillende plaatsen een klassieke theologische opleiding volgen, binnenkort komt er één superfaculteit theologie in Utrecht - met dependances in Nijmegen en Tilburg - voor priesters en andere rk functies en ambten.

De huidige Nijmeegse faculteit godgeleerdheid gaat zich toeleggen op 'religiestudies'. Het wordt de eerste zelfstandige faculteit met die functie; elders zijn godsdienstwetenschappen (Groningen), religiestudies (VU en UvA Amsterdam) en wereldgodsdiensten (Leiden) ingebed in 'gewone' theologische faculteiten, zegt De Haes.

Volgens hoogleraar Peter Nissen vertoont zijn Nijmeegse theologische faculteit hetzelfde beeld als elders: tanende belangstelling voor de klassieke opleiding.

,,We hebben ruim 100 studenten klassieke theologie, en daar zitten studenten uit Afrika en Azië bij, en al 200 voor religiestudies. En die ontwikkeling zet door. Religiestudies is sinds we er in 1990 mee begonnen de grote trekker, vooral voor jongeren vers van de middelbare school.” De klassieke theologie trekt 'vooral ouderen die hun theologische roots nog eens na willen lopen'.

Vanaf het volgende collegejaar kunnen religiestudenten in Nijmegen een master-opleiding Geestelijk verzorger volgen. Daar is flinke belangstelling voor.

,,In zorginstellingen verschuift de populatie en daarmee verandert de vraag naar geestelijke verzorging”, zegt Nissen. Er is groeiende behoefte aan kenners van de multiculturele samenleving, ,,aan nietconfessioneelgebonden verzorging”. Nu geldt nog vaak de eis van binding aan een denominatie, maar dat wordt snel anders, denkt Nissen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden