Racistische telefoontjes bij hulporganisaties

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - De hulporganisaties Stichting oecumenische hulp (SOH) en Mensen in nood zijn ontstemd over de racistische telefoontjes die zij de afgelopen dagen hebben ontvangen.

SOH en Mensen in Nood vormen dezer dagen samen met het Rode Kruis het Nationale rampenfonds, dat geld inzamelt voor de gedupeerden van de wateroverlast in Nederland.

“Onze medewerkers krijgen desondanks hele tendentieuze telefoontjes te verwerken, van mensen die zeggen dat er altijd maar geld naar ontwikkelingslanden gaat en dat als er in Nederland eens iets gebeurt, er helemaal niets aan wordt gedaan”, zegt Mariëtte Flipse van de SOH. “Een collega kreeg zelfs een klein meisje aan de lijn, dat vroeg of er nou ook eens geld aan witte, en niet alleen aan zwarte mensen gegeven zou worden.”

En dat terwijl er bij SOH en Mensen in Nood op dit moment allerlei steunbetuigingen uit derde wereldlanden binnenkomen, aldus Flipse. “We krijgen brieven en faxen uit notabene Bangladesh, dat zo vaak door water getroffen is, en waar we allerlei projecten mee hebben helpen opzetten, uit India, de Filippijnen, Zuid-Afrika, Djibouti. We vinden steunbetuigingen juist uit die landen erg positief.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden