'Racistisch' HTIKB zorgt voor een scheuring in Turks inspraakorgaan

ROTTERDAM - Er dreigt een scheuring in het Turks Inspraakorgaan (IOT), vanwege de toelating van een 'racistische' organisatie tot het bestuur. De crisis binnen het IOT, waarbij de belangrijkste Turkse organisaties zijn aangesloten, houdt de gemoederen binnen de Turkse gemeenschap al sinds november vorig jaar bezig.

Alle opwinding draait om de toelating van de Turks-Islamitische organisaties (HTIKB). Zij worden er door sommige andere organisaties van beschuldigd fascistisch te zijn. Vier van de negen bij het inspraakorgaan aangesloten organisaties stemden onlangs tegen de komst van de 'racistisch' islamitische organisatie. Dat was niet genoeg om de HTIKB buiten de deur te houden.

Ondanks vele bemiddelingspogingen dreigen drie organisaties uit het Turks Inspraakorgaan te stappen. Die voelen zich gediscrimineerd door de HTIKB, zoals de HAK-Der, de Federatie van Alavitische verenigingen, die tijdens een congres door sprekers van de HTIKB werden uitgemaakt voor “een van de gevaarlijkste vijanden van het Turkse volk.”

De HTIKB zegt een bundeling te zijn van islamitische organisaties, maar is, volgens de tegenstanders, een dekmantel voor de Grijze Wolven, een extreem-nationalistische organisatie die streeft naar een 'groot Turkije'.

Een van de oprichters van de HTIKB, Cengiz üzdemir, is een prominent lid van de Grijze Wolven. De HTIKB onderhoudt contacten met Musa Serdar Celebi, een van de belangrijkste leiders van de Grijze Wolven in Duitsland. Celebi was onlangs nog gastspreker op het jaarcongres van de HTIKB. Hij was ook een goede kennis van de huurmoordenaar Mehmet Ali Agca, de Turk die op 13 mei 1981 een aanslag op de paus uitvoerde.

De Turkse krant Hürriyet citeerde Agca op 9 december 1982. Hij zou tegen de Italiaanse procureur-generaal Martella hebben gezegd: “Ik heb in maart 1981 in Zürich een ontmoeting gehad met Musa Serdar Celebi. Het gesprek ging over de geplande aanslag op de paus. Celebi zei dat hij de taak had om er voor te zorgen dat ik de beloofde drie miljoen mark zou krijgen. In april 1981 belde ik vanuit Mallorca naar Celebi om te zeggen dat ik het geld ontvangen had.” Celebi werd wel verhoord, maar bij gebrek aan bewijs weer vrijgelaten.

Met de komst van de HTIKB valt het inspraakorgaan volgens progressieve Turken ten prooi aan politieke en ideologische tegenstellingen. Het IOT is ingesteld door de overheid en geeft de regering 'gevraagd en ongevraagd' advies over kwesties die spelen in de Turkse gemeenschap.

De moslimorganisaties in het bestuur van het Turks inspraakorgaan zijn voorstander van de komst van het 'islamitische' HTIKB, omdat daarmee de moslims een zwaardere stem krijgen in het bestuur van het IOT.

De ruzie binnen de Turkse organisaties kwam onlangs aan de orde in het Turkstalige NOS-radioprogramma op Radio 5. De voorzitter van de HTIKB, Abdullah Güven reageerde furieus op de aantijgingen dat zijn organisatie banden onderhoudt met de MHP (Grijze Wolven) en de Grote Eenheidspartij BBP, een nog radicalere afsplitsing van de MHP.

“Onze organisatie wil nooit als vleugel van een politieke partij opereren en wij hebben nooit mensen gediscrimineerd vanwege hun ras of etnische afkomst. De HTIKB komt alleen op voor de belangen van Turken in Nederland”, aldus Güven.

De Turkse arbeidersvereniging HTIB zegt deze week uit het inspraakorgaan te stappen, twee andere organisaties beraden zich nog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden