Lineth Beerensteyn

InterviewLineth Beerensteyn

‘Racisme is er bijna niet meer in voetbal’

Lineth BeerensteynBeeld BSR Agency

Lineth Beerensteyn is een van de drie gekleurde speelsters in de WK-selectie van Nederland. Weinig? In vergelijking met de andere Europese landen valt dat nog wel mee.

In haar jeugd in de Haagse wijk Ypenburg was iedereen welkom als er op pleintjes werd gevoetbald. Hoe meer kinderen hoe groter de partij. Er werd weleens vreemd naar haar gekeken, want meisjes konden in de ogen van de jongens natuurlijk helemaal niet voetballen. Maar dat Lineth Beerensteyn een andere huidskleur had, dat viel niemand op. “Daar zijn kinderen totaal niet mee bezig.”

Beerensteyn, van Surinaamse afkomst en 22 jaar geleden geboren in Den Haag, weet nog dat ze voetbalde met jongens uit allerlei culturen. “Het maakte niet uit, Nederlands, Surinaams, Turks of Marokkaans, iedereen liep daar rond.” Ook bij de club waar ze later ging spelen, DHC uit Delft, speelde afkomst of huidskleur geen enkele rol. “Voetbal is voor iedereen. Of je nu donker bent of licht, paars of blauw, het maakt allemaal niet uit.”

Naarmate ze ouder werd merkte Beerensteyn dat ze vaker het enige gekleurde meisje op het veld was. Ze moet lang nadenken over de vraag of er nog vriendinnen van haar afkomst zijn die voetballen. “Nee, volgens mij niet”, luidt het antwoord. “In mijn familie heeft mijn nichtje gevoetbald. Ze is vrij jong gestopt omdat ze meer voor school wilde gaan en niet echt die ambitie had om hogerop te gaan. Het zijn voornamelijk de jongetjes die voetballen, de meiden niet.”

Ook op het hoogste niveau in Europa zijn gekleurde voetbalsters in de minderheid. Bij haar huidige club Bayern München is Beerensteyn met de Nederlandse reserve-keepster Jacintha Weimar de enige donkere speelster. De 23-koppige selectie van Nederland voor het WK in Frankrijk telt ook slechts drie gekleurde speelsters: naast Beerensteyn zijn dat Liza van der Most en Shanice van de Sanden.

Minder keus

Weinig? Dat valt nog wel mee in vergelijking met de acht andere Europese landen die drie weken geleden aan de mondiale titelstrijd begonnen. Het aantal gekleurde speelsters per land laat een opvallend beeld zien. Frankrijk is onbetwist koploper met elf, daarna komt Nederland met drie, gevolgd door Engeland (twee), Spanje (twee), Zweden (een), Italië (een), Duitsland (nul), Noorwegen (nul) en Schotland (nul). In totaal twintig in negen selecties van 23 speelsters!

“Ik heb daar nog nooit zo bij stilgestaan”, zegt Beerensteyn, “maar als je dat zo ziet is het best opvallend. Ik heb er geen idee hoe dat komt. Er zijn in de meeste landen minder gekleurde speelsters, dus is er minder keus. Maar misschien ligt het aan de mentaliteit van de vrouwen, dat ze op een gegeven moment toch ergens anders voor kiezen. Dat ze andere prioriteiten hebben.”

Ze vindt het lastig om de vinger op de zere plek te leggen. Waarom haken ze af? Beerensteyn, die op het WK tot nu toe genoegen heeft moeten nemen met vier korte invalbeurten, weet het niet. Ze heeft het er nooit over, ook niet bijvoorbeeld met collega-international Van der Most, de in Bogotá geboren verdedigster van Ajax. “Ik ben er ook niet mee bezig. Ik kan het niet voor anderen bepalen, ik weet niet in wat voor situaties ze zitten.”

“Vroeger had je nog wel landen waar ze heel erg racistisch konden zijn”, vervolgt ze. “Maar dat is nu ook niet meer zo. In heel de wereld heb je allemaal verschillende types en andere culturen. Dat kan voor gekleurde vrouwen volgens mij ook geen reden zijn om niet te gaan voetballen. Racisme is er bijna niet meer, bij veel clubs spelen veel verschillende kleurlingen.”

Lineth Beerensteyn passeert de Japanse verdedigster Nana Ichise in de door Oranje gewonnen achtste finale. Beeld AP
Lineth Beerensteyn passeert de Japanse verdedigster Nana Ichise in de door Oranje gewonnen achtste finale.Beeld AP

Atletiek

Suriname, het geboorteland van haar ouders, is een van de landen waar vrouwenvoetbal geen voet aan de grond heeft gekregen. Het land ontbreekt op de Fifa-wereldranglijst voor vrouwen waar 153 landen op staan. Logisch, vindt Beerensteyn. “De meeste Surinamers wonen in Nederland en zijn geboren in Nederland. In Suriname wonen nu heel veel Chinezen, Javanen en noem maar op. Allemaal verschillende culturen.”

Zo vreemd was het dan ook niet dat haar ouders in atletiek een goede sport zagen voor hun snelle en explosieve dochter. Ze hadden geen idee dat meisjes met jongens konden voetballen. Beerensteyn ging weleens naar een atletiektraining, maar ze vond voetbal gewoon leuker. Toen ze acht jaar was gaven haar ouders haar op voor voetbal. En haar vriendjes van toen op de pleintjes in Ypenburg weten nu dat meisjes best goed kunnen voetballen.

Martens op de hometrainer bij training Oranje

De basisploeg van Oranje werkte donderdag een lichte hersteltraining af in Valenciennes, waar zaterdag de kwartfinale tegen Italië wacht. Lieke Martens, die een voetblessure overhield aan de gewonnen wedstrijd in de achtste finales tegen Japan (2-1), zat net als de verdedigsters Stefanie van der Gragt en Merel van Dongen alleen even op de hometrainer langs de rand van het veld. Bij het juichen om de winnende treffer was dinsdag een ploeggenoot op Martens’ voet gaan staan.

Martens verwacht dat ze mee kan doen tegen Italië. “Het gaat vooruit, het voelt al beter dan gisteren”, zei Martens in het statige Hotel Royal Hainaut in Valenciennes. “We hebben nog twee dagen en in 48 uur kan veel gebeuren. Het gaat om iets heel kleins, maar het doet wel veel zeer. Ik moet gewoon dealen met de pijn die ik heb. Ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken.”

Lees ook:

Het ging niet makkelijk, maar Nederland wint opnieuw

Een strafschop kort voor het einde van de wedstrijd heeft de Nederlandse vrouwen dinsdagavond langs Japan gebracht. Oranje staat nu in de kwartfinales.

Zo sterk zijn de reserves van de Oranje-vrouwen eigenlijk niet

Nederland speelde in het eerste WK-duel met Nieuw-Zeeland ondermaats en drie invalsters moesten voor de winst zorgen. In bredere zin is er weinig reden te vertrouwen op de kracht van de reserves.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden