Racisme gestript

“Ik ga mensen niet vertellen: 'Jongens, lief zijn voor Turken'. Voor mij gaan humor en moralisme niet samen. Met mijn strips wil ik de realiteit laten zien, maar dan uitvergroot.” Dat zegt Marnix Rueb, tekenaar van de populaire stripfiguur 'Haagse Harry'.

Hij is een van de deelnemende tekenaars aan de tentoonstelling 'Racisme gestript', die deze week werd geopend in galerie Lambiek in Amsterdam. Vijftien striptekenaars maakten humoristische strips over de vaak moeizame omgang tussen 'zwarte' en 'witte' Nederlanders. De initiatiefnemers, het stripblad ZONE 5300 en het Antiracisme informatiecentrum (ARiC), willen door middel van humor racisme onder de aandacht brengen. Marnix Rueb in de ARiC-krant Zebra: “Haagse Harry is een jongen uit de Schilderswijk. Daar wonen mensen van allerlei herkomst. Ik signaleer het wederzijdse onbegrip dat tussen de verschillende groepen bestaat. Dat begrip is volgens mij de basis van racisme.”

De tentoongestelde strips zijn van onder anderen Gerrit de Jager (Familie Doorzon), Robert van der Kroft (Sjors en Sjimmie) en Berend Vonk (die onder meer wekelijks een cartoon maakt voor deze pagina).

'Racisme gestript' is te huur voor scholen, bibliotheken, buurtcentra en verenigingen.

ARiC: 010-4143434

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden