Racisme en politieke onrust is in Griekenland nog steeds aanwezig

Grieken staan in de rij voor voedselpaketten, uitgedeeld door de neo-nazipartij Gouden Dageraad. De paketten zijn alleen beschikbaar voor Griekse staatsburgers.Beeld ANP

Hoewel het negativisme langzaam afneemt, blijft de vraag in hoeverre de ontevredenheid bij een minderheid van de Griekse bevolking het land verder kan destabiliseren.

In de nacht van zondag op maandag werd het hoofdkantoor van de regerende partij Nieuwe Democratie beschoten met kalasjnikovs. Er was op dat moment geen personeel aanwezig. Ook kregen vijf journalisten onlangs te maken met een bomaanslag bij hen thuis, opgeëist door een anarchistische beweging. De nieuwsmedia zijn "de voornaamste krachten achter de verdrukkende staatsplannen en manipuleren de samenleving", stelde de beweging in een mededeling op het internet.

Bovendien kwam afgelopen maandag naar buiten dat een ontsnapping van vijftien illegalen uit een Griekse gevangenis, door de rechter in november als 'gerechtvaardigd' was beoordeeld. De situatie in hun politiecel van vijftien vierkante meter, waar zij met in totaal dertig gevangenen zaten, was zó erbarmelijk dat zij volgens de rechter geen andere optie hadden dan te ontsnappen. De vijftien illegalen leefden al zes weken in de cel met één chemisch toilet en zonder bedden of stromend water.

Arische politie
De Griekse autoriteiten voeren sinds vorig jaar voor het eerst in tijden de druk op om illegale immigranten het land uit te zetten. Dit is mede vanwege de toegenomen criminaliteit die aan migratie is gerelateerd. Daarnaast groeit het sentiment tegen migranten flink sinds de neo-nazipartij Gouden Dageraad in het Griekse parlement zit.

Een reportage van schrijfster Franca Treur illustreert dit sentiment goed. Zij beschreef deze week haar ervaringen in 'het centrum van de Europese crisis' in De Groene Amsterdammer. De kerk in Athene deelt hier voedsel uit aan de armen, maar pas op een ander tijdstip aan de migranten. Een reden hiervoor is dat de migranten anders niet durven te komen.

Volgens haar krijgen zij de schuld van ieders ellende en is de agressie tegen hen enorm. "Ik heb migranten met hoofdwonden gezien en met vuile lappen om hun hoofd. Allemaal hebben ze een schichtige blik. Een vrouw in een toeristenwinkel zei iets tegen een collega dat in mijn oren anders klonk dan Grieks. Ik vroeg haar of ze Griekse was. Ze schrok, dacht een seconde na, boog toen naar voren en fluisterde: "I'm Albanian." En ik voelde me alsof ik van de arische politie was."

Destabiliseren
Aan de andere kant is er ook goed nieuws. Zo exporteert Griekenland voor het eerst in twaalf jaar meer dan het importeert. Verder daalde het aantal Grieken dat vindt dat het met hun land de verkeerde kant opgaat in een maand tijd met 19 procentpunt tot 68 procent.

De vraag blijft in hoeverre het racisme en de politieke acties van een minderheidsgroep het land verder kan destabiliseren - terwijl de effecten van nog lang niet alle bezuinigingen voor de Griekse bevolking voelbaar zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden