Race om WK-plaatsen in beslissende fase Pas vijf van de 24 landen zeker van VS

Van onze sportredactie AMSTERDAM - De eerste maanden van het nieuwe voetbalseizoen staan voor nog zo'n 45 landen in het teken van de kwalificatie voor het WK voetbal volgend jaar in Amerika. Op 17 november zijn de laatste kwalificatiewedstrijden, een maand voordat in Las Vegas de loting voor de eindronde wordt gehouden.

Van de 24 plaatsbewijzen zijn er pas vijf vergeven. De Verenigde Staten als organisator en Duitsland als regerend wereldkampioen waren automatisch geplaatst. Rusland en Griekenland kwalificeerden zich als eerste Europese landen. Mexico meldde zich als vijfde land door winnaar te worden van de kwalificatiegroep van de Concacaf-zone (landen uit Noord- en Centraal-Amerika en het Caribisch gebied).

Voor de kwalificatiereeks was de voetbalwereld in zes zones verdeeld, waarvan Europa met dertien landen de belangrijkste leverancier voor Amerika is. Afrika mag drie landen afvaardigen, Azie twee, Concacaf twee of drie, Oceanie nul of een en Zuid-Amerika drie of vier.

In de groep 1 van Europa hebben Zwitserland (7 wedstrijden - 12 punten) en Italie (7-10) met drie duels te gaan de beste papieren. Ook Portugal (6-8) en Schotland (7-8) hebben nog kansen. Bovendien spelen beide landen nog een keer tegen de Zwitsers en de Italianen.

Noorwegen (7-12) is in groep 2 dichtbij kwalificatie. Om de tweede plaats zal dan gestreden moeten worden tussen Engeland, Nederland (beiden 7-9) en Polen (5-8). De Polen moeten overigens nog twee keer tegen de Noren. Nederland - Engeland (13 oktober) en Polen - Nederland (17 november) zijn de andere sleutelwedstrijden.

In groep 3 staat Ierland (9-15) er het beste voor, gevolgd door Spanje (913), Denemarken (8-12) en NoordIerland (9-10). Het venijn zit hier in de staart, want de laatste vier kwalificatiewedstrijden zijn beslissend: Denemarken - Noord-Ierland, Ierland - Spanje, Noord-Ierland - Ierland en Spanje - Denemarken.

Groep 4 levert zo goed als zeker Belgie (8-14) als winnaar op. Met twee wedstrijden te spelen hebben de Belgen nog een punt nodig. De tweede plaats wordt een strijd tussen Roemenie, Tsjechie/Slowakije en Wales, die alle met 9 punten uit 7 wedstrijden gelijke kansen hebben.

De kwalificatie in groep 5 is reeds beslist. Met tien punten uit zes wedstrijden zijn Rusland en Griekenland onbereikbaar geworden voor de concurrentie.

In groep 6 zijn Zweden en Frankrijk (beide met 6-10) de favorieten. Outsider Bulgarije (7-9) moet hopen op stuntjes tegen de Zweden (8 september) en tegen de Fransen (17 november). Zweden en Frankrijk treffen elkaar nog een keer, op 22 augustus.

In Afrika begonnen vorig jaar 37 landen aan de kwalificatiereeks, die uiteindelijk in slechts drie plaatsbewijzen zal uitmonden. Na de eerste ronde gingen negen landen door naar de tweede, beslissende ronde.

In groep A zijn Ivoorkust (3-5) en Nigeria (2-2) favoriet. Er zijn twee wedstrijden te spelen, waarin Nigeria (thuis tegen Ivoorkust en uit tegen het uitgeschakelde Algerije) de kansen nog in eigen hand heeft.

Marokko (3-4) gaat in groep B aan de leiding. Zambia, dat na de vliegramp met een verjongd elftal de WK-draad weer heeft opgepakt, staat er relatief (2-3) gunstiger voor. Ook hier nog twee duels: Zambia - Senegal en Marokko - Zambia.

Kameroen, bij het WK in Italie in 1990 een van de smaakmakers, zal er in de VS zo goed als zeker ook weer bij zijn. In groep C heeft Kameroen (3-4) op 10 oktober in de laatste wedstrijd tegen Zimbabwe aan een punt genoeg zich te kwalificeren.

In Azie worden de kwalificatiewedstrijden in toernooi-vorm afgewerkt. Na de eerste schifting in het voorjaar bleven zes van de 29 deelnemers over. In de laatste twee weken van oktober wordt in Katar de eindronde gespeeld. Irak, Iran, Zuid- en Noord-Korea, Saoedi-Arabie en Japan maken dan uit welke twee landen naar de VS gaan.

Voor de landen in Noord- en Centraal- Amerika en in het Caraibisch gebied, bijeengebracht onder de noemer Concacaf, was er sprake van een ware afvalrace.

Naast het reeds geplaatste Amerika mag deze zone (in totaal 23 deelnemers) slechts een of twee landen naar het WK sturen. Na een aantal voorronden plaatsten Mexico, Honduras, El Salvador en Canada zich voor de beslissende groepswedstrijden. Mexico eindigde als eerste en is zeker van het WK. Canada werd tweede en heeft een aantal hindernissen te nemen voordat Amerika in zicht komt. Eerst Australie (winnaar van Oceanie) en vervolgens een tweestrijd met de nummer twee van de Zuidamerikaanse groep A.

In de Oceanie-zone hadden Australie en Nieuw-Zeeland weinig moeite met lichtgewichten als Tahiti, Solomon Eilanden, Fiji en Vanuatu. De Australiers wonnen vervolgens de tweekamp met de Nieuwzeelanders (1-0 en 3-0). Het eerste duel tegen Canada werd met 2-1 verloren. Komende zondag staat de beslissende return in Australie op het programma.

In Zuid-Amerika is de kwalificatiecyclus pas half juli op gang gekomen. Er zijn hier dan ook slechts negen landen, die strijden om drie of vier plaatsen.

In groep A spitst de strijd zich toe tussen Argentinie (2-4) en Colombia (2-3).

Beide landen hebben elkaar nog niet ontmoet. Dat gebeurt op 15 augustus en 5 september. De groepswinnaar plaatst zich automatisch; de nummer twee speelt tegen de winnaar van Canada-Australie om een WK-ticket.

Bolivia is de sensatie in groep B. Mede dank zij overwinningen op Brazilie (2-0) en Uruguay (3-0) gaan de Bolivianen na drie wedstrijden ongeslagen aan de leiding. Equador volgt met vier punten en daarachter Brazilie en Uruguay, met elk drie punten. In deze groep plaatsen de nummers een en twee zich voor het WK.

De opmars van Bolivia is opmerkelijk. Critici beweren dat de successen alleen te danken zijn aan de aanpassingsproblemen die de tegenstanders hebben op grote hoogte. Bolivia heeft totnutoe alleen thuiswedstrijden gespeeld, in La Paz, op 3700 meter hoogte. Zij voorspellen dat de returns op zeeniveau een ander verhaal worden.

De meeste internationals verdienen amper 2000 gulden per maand. Sinds februari dit jaar ligt de nationale competitie stil door een staking van de internationals. De rust heeft een gunstig effect gehad.

De laatste keer dat Bolivia zich plaatste voor een eindronde, was in 1950. Toen kon de ploeg al na de eerste wedstrijd tegen Uruguay, die met 8-0 werd verloren, huiswaarts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden