Raboploeg wil breken met verleden

Breukink en Van Houwelingen weg, ploeg wil 'op jacht naar wereldtop'

Woorden blijken van weinig waarde in het professionele wielrennen. Nog geen tien maanden geleden sprak de directie van de Raboploeg aan de vooravond van het nieuwe seizoen haar volste vertrouwen uit in technisch directeur Erik Breukink en ploegleider Adri van Houwelingen.

Diezelfde Harold Knebel, algemeen directeur, maakte eergisteren bekend te "breken met de traditionele werkwijze binnen het wielrennen." Van Houwelingen en Breukink mogen op zoek naar een nieuwe werkgever. Afgedankt, al ziet Knebel dat anders: "Wij brengen nieuwe dynamiek in de ploeg." Vorig jaar nog verlengde het team de contracten van de technische staf met twee jaar.

Het verrassende ontslag van beide oudgedienden illustreert weer hoe opportunistisch de sport reageert op sportieve tegenvallers en gevoelige materie als doping. De ploeg noemt het zelf een "noodzakelijk structuurwijziging om de kloof met de wereldtop te overbruggen."

Feit is dat het gat tussen Rabo en de rest van het peloton dit jaar groter is geworden. In de voorjaarsklassiekers bleek de laaglandploeg nauwelijks opgewassen tegen de ontberingen. Op hún beurt konden de klimmers en klassementsrenners nooit overtuigen in de Tour de France en de Giro d'Italia. Het deed Van Houwelingen onlangs nog verzuchten dat de toprenners eerst maar eens moesten laten zien wat het is een kleine etappekoers te winnen voordat ze gelijk naar de sterren willen reiken.

Diezelfde Van Houwelingen (58) liet zich vorig jaar scherp uit na het tegenvallende rijden van Robert Gesink. De kopman zou moeten werken aan zijn weerbaarheid, opperde de ploegleider. Met die kritiek werd niets gedaan. Tot deze week. Hij kan na zestien jaar trouwe dienst zijn biezen pakken.

Met Van Houwelingen vertrekt de laatste ploegleider die in 1995 door grondlegger Jan Raas werd aangesteld. Raas moest zelf eind 2003 het veld ruimen, omdat hij zich niet kon vinden in de nieuwe ambities van de sponsor om een Tourwinnaar af te leveren. De Zeeuw achtte het risico van doping bij een degelijke wens bijzonder groot.

Breukink (48) kwam, toen Raas vertrok. Samen met toenmalig ploegdirecteur Theo de Rooij legde hij aanzienlijk minder scrupules aan de dag bij het verwezenlijken van de torenhoge doelen van de bank. Doping werd oogluikend toegestaan omdat het volgens ploegarts Geert Leinders toentertijd toch wel gebruikt werd. Nu kon men de "gezondheid van de coureurs in elk geval monitoren".

Knebel heeft met het ontslag van Breukink de laatste link met de affaire-Michael Rasmussen verbroken. Breukink is de nog enig werkzame bij de bankploeg wiens naam regelmatig viel in het rapport-Vogelzang. Een commissie onder leiding van Peter Vogelzang onderzocht in 2007 het ontslag van de Deense gele-truidrager tijdens de Tour van dat jaar. De ploegleiding negeerde in de aanloop van de Ronde al dan niet opzettelijk de fraude van Rasmussen bij enkele dopingcontroles. De Deen claimt nu miljoenen van de ploeg vanwege het mislopen van een Tourzege en het wegvallen van inkomsten.

"De wielerwereld verandert, de sportwereld verandert, de ploeg is er ook aan toe mee te veranderen." Wie Knebel hoort kan in eerste aanleg niet anders doen dan instemmend knikken. De vraag is echter hoe ver hij echt wil gaan. In 2007 toen ploeg en sponsor de kans hadden voor eens en altijd openlijk afstand te nemen van het dopingverleden, bleef het bij een oppervlakkig onderzoek met als doel het indammen van de schade door wat pionnen te offeren. Het ontslag van Van Houwelingen en Breukink doet vermoeden dat een cultuuromslag binnen het team nog ver weg is: echt open over het verleden is de ploeg in elk geval nog altijd niet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden