Raboploeg faalt in Waalse Pijl

Drie maal is scheepsrecht, moeten ze bij de Raboploeg hebben gedacht. Na twee jaar vlak achter het net te hebben gevist, moest het er maar eens van komen in de Waalse Pijl. Achter de triomferende Francesco Casagrande was de zege gisteren echter verder weg dan ooit.

Jonah Kahn

Vorig jaar waren er nog geldige excuses voor de tweede plaats van Maarten den Bakker. Toen hadden sneeuw en temperaturen rond het vriespunt immers voor beestenweer gezorgd in de eerste Ardense klassieker. Onder die omstandigheden was Michele Bartoli bovendien zo beestachtig goed, dat Den Bakker weinig te verwijten viel.

Gisteren klonken de verklaringen een stuk minder plausibel. Er had weliswaar een straffe westenwind over het parkoers geblazen, maar het zonnetje scheen eveneens boven Wallonië. En net als het slechte weer was ook de revaliderende Bartoli afwezig. Daar kon het dus niet aan liggen.

,,De grote renners hebben vandaag hun verantwoordelijkheid niet genomen'', sprak Adri van Houwelingen enigszins verongelijkt. ,,Jalabert en Rebellin bleven maar kijken en kijken. Daardoor moesten wij het werk doen.''

De ploegleider van Rabo ging er gemakshalve aan voorbij dat ook híj een grote renner in zijn gelederen heeft. Als Jalabert en Rebellin hun verantwoordelijkheid niet hadden genomen, hoe zat het dan met die van Michael Boogerd? ,,Nee, die had het niet meer aan de voet van de laatste klim.'' Zo groot was de grote Boogerd gisteren dus niet. De kopman van Rabo schijnt nog steeds last te hebben van zijn val tijdens de afsluitende tijdrit van de Catalaanse Week.

De andere Rabo-troef was gisteren natuurlijk Maarten den Bakker. Een troef die door het verloop van de koers helaas te vroeg moest worden gespeeld. Chris Boardman en de Litouwer Raimondas Rumsas gingen er al na negentien kilometer vandoor en bouwden een maximale voorsprong op van twaalf minuten op het luie peloton. Den Bakker ging er halfkoers uiteindelijk achteraan, samen met Matthew White van Vini Caldirola. De Australiër liet zijn medevluchter al het kopwerk verrichten.

,,We moesten wat doen. Als Boardman en Rumsas nog verder waren uitgelopen, dan waren ze weg geweest'', aldus de kampioen van Nederland. ,,Ik moest me opofferen. In die rol heb ik me geschikt. We hadden afgesproken dat we de koers hard zouden maken, dat we om beurten zouden demarreren. Ik was toevallig de eerste die ging. Je hoopt op zo'n moment op een groepje, dan zit je goed. Maar ja, je krijgt ze nu eenmaal niet altijd zoals je ze hebben wil.''

Het sleurwerk van Den Bakker bracht de voorsprong van het leidende tweetal terug tot ruim drie minuten, maar aan de voet van de Cote de Bohissau -op 28 kilometer van de finish- werden hij en White opgeslokt door het peloton. Verantwoordelijk daarvoor waren vooral Telekom (Bölts, Vinokourov en Klöden) en Liquigas (Rebellin).

De beslissende slag -die zo vaak op de Cote de Bohissau valt- viel ditmaal één colletje verder op de Cote de Ahin, elf kilometer voor de meet. Boardman en Rumsas werden achterhaald door de Belgen Axel Merckx (Mapei) en Rik Verbrugghe (Lotto), die spoedig Francesco Casagrande zagen aansluiten. Het drietal kon uitlopen omdat achter hen de favorieten weigerden het initiatief te nemen, bang als ze waren om de concurrentie te bevoordelen.

Aan de voet van de beroemde Muur van Hoei waren de kaarten daarmee geschud. Heel België hoopte tegen beter weten in op de eerste thuiszege sinds Claude Criquielion (1989), maar wist eigenlijk dat Casagrande niet kon verliezen. En dat deed de Italiaan ook niet. Verbrugghe kon het langste volgen en werd tweede; Merckx -die van buiten zo op zijn vader lijkt, maar als renner des te minder- werd opgeslokt door het peloton. Jalabert en Rebellin kwamen als derde en vierde over de streep, Boogerd als dertiende.

De overwinning van Casagrande was niet zijn eerste kunststukje. De kopman van Vini Caldirola won vorig jaar de Ronde van Zwitserland nadat hij er net een schorsing van zes maanden op had zitten wegens dopinggebruik (testosteron). De Tour de France ging aan zijn neus voorbij dankzij teamgenoot Gontsjar, die evenmin van de verboden middelen af kon blijven. Casagrande revacheerde zich een maand later met een zege in San Sebastian. Gisteren bewees hij opnieuw zijn klasse.

Rabo likte ondertussen de wonden. Boogerd sprak van 'een goede test' voor Luik-Bastenaken-Luik (zondag) en Den Bakker vond dat de ploeg zich 'heel erg goed' had laten zien. Ze spraken de taal van een verliezer, die zo graag weer een keer wil winnen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden