Rabobank vreest voor verpaupering platteland

Ruim 2000 agrarische bedrijfspanden komen jaarlijks leeg te staan omdat land- en tuinbouwers ermee stoppen. Herbestemming verloopt stroef: gemeenten geven vaak geen toestemming voor andere vormen van bedrijvigheid. De Rabobank pleit voor soepeler regels.

door Jeroen den Blijker

Gemeenten werken verpaupering van het platteland in de hand. Ze komen boeren die op een andere manier hun brood willen verdienen onvoldoende tegemoet.

Dat schrijft Rabo-topman Hans ten Cate in een brief aan de ministers Veerman (landbouw), Winsemius (ruimtelijke ordening) en het IPO, het overlegorgaan van de provincies. Hij wil dat rijk en provincie ingrijpen: „Landelijke of provinciale regelgeving is noodzakelijk om te voorkomen dat een ondernemer niet alleen afhankelijk is van een plaatselijke gemeente.” De Rabobank is de financier van het platteland.

Ten Cate wijst in zijn brief op de ruim 2000 agrarische bedrijfspanden die jaarlijks vrijkomen doordat land- en tuinbouwers stoppen met hun bedrijf. Nu al staken jaarlijks drie- tot vierduizend agrarische ondernemers hun bedrijf, omdat ze geen opvolger hebben of omdat het financieel niet anders kan. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren zal groeien.

De herbestemming van de agrarische gebouwen levert grote problemen op, signaleert de Rabobank, omdat gemeenten vasthouden aan bestemmingsplannen die ze slechts eens per tien jaar hoeven te actualiseren. „De huidige regelgeving wordt door de snelle verandering van de werkelijkheid achterhaald”, schrijft Ten Cate. En: „Een versoepeling van regelgeving, landelijk bepaald, zou juist bevorderlijk zijn voor het helpen oplossen van dit naar onze mening ernstige en acute probleem van dreigende verpaupering van het platteland van Nederland.”Â

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden