Rabobank steekt geld in Russische Zwarte Aarde

Van onze redactie economie UTRECHT - Een groep financiële instellingen onder leiding van Rabobank International gaat particuliere en geprivatiseerde bedrijven in het gebied van de Zwarte Aarde in het zuiden van Rusland ondersteunen.

Het nieuwe Rabo Black Earth Regional Venture Fund krijgt een omvang van 33 miljoen dollar (56 miljoen gulden). Daarvan is 30 miljoen dollar (51 miljoen) afkomstig van de Oost-Europabank in Londen.

De Europese Unie is bij het fonds betrokken met een bijdrage voor de kosten van het lokale management. Dit wordt uitgevoerd door EWIC/Larive. In het fonds doen naast de initiatiefnemers Rabo en EWIC/Larive (adviseurs voor investeringen in Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland) ook de Vlaamse investeringsmaatschappij GIMV en Corpeq in Veenendaal mee.

Volgens een woordvoerder van Rabobank staan er nog geen concrete projecten op stapel. Wel is er een lijst van geschikte bedrijven samengesteld.

Minimaal 75 procent van de beschikbare middelen wordt in het gebied van de Zwarte Aarde gestoken, De rest is beschikbaar voor andere delen van Rusland.

Zwarte Aarde ligt 600 kilometer ten zuiden van Moskou. De streek, met als belangrijkste plaats Voronesj (800 000 inwoners) wordt beschouwd als een van de vruchtbaarste landbouwgebieden ter wereld. De regio is ook rijk aan mineralen en is de thuisbasis van een van de drie grootste staalfabrieken van Rusland.

Het fonds is vooral bedoeld voor bedrijven met een geringe omvang (tussen de 200 en maximaal 5000 werknemers). Het gaat daarbij om bedrijven die tot op heden geen toegang hebben tot de kapitaalmarkt. Lokale financiers geven slechts kortlopende kredieten, de bedrijven willen echter voor langere perioden lenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden