Rabobank moet niet renners, maar het beleid tegen het licht houden

Manager Harold Knebel van Rabobank sprak voor het seizoen de ambitie uit in het voorjaar minimaal één van de vijf grote klassiekers te willen winnen. Deze doelstelling kon vrijwel direct de prullenbak in. Speerpunt Oscar Freire brak in de Ronde van Californië twee ribben. Daarmee verloor de ploeg een renner met de capaciteiten om eendaagse koersen naar zijn hand te zetten. Een waardige vervanger stond niet op.

Robert Gesink zorgde op de valreep voor het enige lichtpuntje. In de Amstel Gold Race kwam hij als derde over de streep. De Achterhoeker miste de kracht om in Luik-Bastenaken-Luik het eerste deel van het seizoen van extra glans te voorzien. Geconfronteerd met de magere oogst haalde Knebel aanvankelijk zijn schouders op. „Je kan geen sportgroep leiden zonder ambities uit te spreken”, zei hij voor de start in Luik.

Na afloop uitte de oud-bankier op milde wijze zijn onvrede. De groep renners achter kopmannen Gesink en Freire presteerde niet naar behoren. „De middelmaat viel tegen in de aprilmaand. Ik had meer van hen verwacht.” Hoewel Knebel aangaf niet op de zaken vooruit te willen lopen, noemde hij de zomerse transfermarkt als mogelijk middel om een impuls te geven.

Ploegleider Erik Breukink redeneerde diplomatieker. „Moeten we dan Boonen en de broers Schleck aantrekken?”, stelde hij retorisch. Zich verschuilen achter pech deed hij evenmin. „Tegenslag overkomt je als je niet in een goede vorm steekt. Een aantal renners, ik noem geen namen, bracht niet wat ze hadden moeten brengen.” Een algemene conclusie over het voorjaar trok hij niet. „Elke koers is anders.”

Adri van Houwelingen, achter het stuur in Parijs-Roubaix, deed dat twee weken geleden wel. Teleurgesteld over het uitblijven van resultaten zei hij: „Als je uitspreekt in het voorjaar een klassieker te winnen, moet je dat waar maken. Of dat nu realistisch is of niet. Ik bepaal de doelstellingen niet. Dat doet het management.” Daarmee wees hij indirect op de inmenging van de sponsor in het sportieve beleid. In de emotie na de koers in Noord-Frankrijk riep Van Houwelingen met zijn constatering een interessante vraag op. Wellicht moet Rabobank niet de renners maar het interne beleid tegen het licht het houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden