Rabobank krijgt zichzelf maar niet op Europese kaart

De Europese ambities van de Rabobank zijn deze week enigszins op losse schroeven komen te staan. Ruim een jaar geleden kondigde Rabo-baas Hans Smits nog enthousiast een vergaande samenwerking aan met de Duitse DG Bank op het gebied van zakelijk bankieren, gisteren werden de plannen afgeblazen.

Rabobank en DG Bank zijn min of meer weer terug bij af, zoals in 1992, toen ze ook een alliantie hadden aangekondigd. Voor Hans Smits is de tegenslag een hard gelag. De vorig jaar aangetreden Rabo-chef wil zijn bank graag een deuntje laten meeblazen in de internationale financiële wereld, waar fusies en overnames aan de orde van de dag zijn.

Maar anders dan de beursgenoteerde concurrenten, zoals ABN Amro en ING, kan de coöperatieve Rabobank niet even wat aandelen plaatsen om een overname te financieren. Lastig, want de snel expanderende collega's groeien harder, en kunnen dankzij de nieuw verworven schaalvoordelen scherper concurreren. Met het samenvoegen van de internationale activiteiten van DG met die van Rabo International, had Rabo daarop willen inspelen.

Smits en zijn Duitse collega's hebben de hele operatie echter onderschat en er een jaar over gedaan om dat te onderkennen. Het in elkaar schuiven van de zogeheten corporate en investment banking-activiteiten, waar fusies, overnames en grote leningen worden geregeld, bleek te complex en te tijdrovend. Vervelend voor Rabo, want juist in die tak van bankieren wordt er veel geld verdiend. Daarbij heeft de doelgroep, het bedrijfsleven, steeds meer behoefte aan internationaal opererende financiële dienstverleners. Bovendien zou de totstandkoming van de jointventure een goed signaal zijn voor de buitenwereld: ook coöperatieve banken kunnen internationaal expanderen.

De bank haastte zich gisteren te melden dat hij wel met DG Bank blijft samenwerken op deelgebieden. ,,Het streven naar een overkoepelende alliantie staat nog steeds voorop'', zegt een woordvoerder. Zo neemt DG een belang van 50 procent in Rabo Securities, het aandelenbedrijf van de bank. Ook worden er kantoorruimtes gedeeld in het Verre Oosten en Latijns-Amerika.

Coöperaties zoals Rabobank hebben geen aandeelhouders maar leden, duizenden. En die hebben inspraak. Deze structuur voorkomt dat fusie-achtige operaties snel kunnen verlopen. Ook was Rabo International te veel verweven met de rest van de Rabo-organisatie.

Vraag is nu wat overblijft van het alliantie-denken van Rabo en DG Bank. In september kondigde Rabobank aan dat dochter Robeco Groep zou worden samengevoegd met de vermogensbeheerder van de DG Bank. Gisteren was Rabobank minder stellig. ,,We zijn gesprekken begonnen over samenwerking. Dat kan een jointventure zijn, of kan op een andere manier uitpakken'', aldus een woordvoerder.

Het is alsof oude tijden herleven. In 1992 sloten de twee banken ook een 'strategische alliantie'. En die moest er ook toe leiden dat Duitse zakelijke klanten van de DG Bank in Nederland bij alle Rabokantoren terecht konden, en omgekeerd. Veel heeft dat nooit opgeleverd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden