Rabobank kiest bewust voor de jeugd

De Rabobankploeg dreigt overvleugeld te worden door andere wielerteams en wil daarom meer energie steken in de jeugdopleiding.

Een van de doelstellingen van de Rabobankploeg voor komend seizoen , aansluiting met de top behouden, is min of meer uit nood geboren. Niet dat de de positie van de wielerformatie direct onder druk staat, verzekerde algemeen directeur Harold Knebel van de grootste Nederlandse wielerploeg gisteren. Maar het gegeven ligt er, aldus de ploegbaas, dat de concurrentie in het nieuwe seizoen fors is toegenomen en dat Rabobank rekening moet houden met een uitdijend peloton.

„Met de komst van een aantal nieuwe en vooral sterke internationale wielerploegen bestaat het risico overvleugeld te worden”, waarschuwde Knebel. Radio Shack met Lance Armstrong, Team Sky, BMC Racing Team en vorig jaar Cervelo hebben flink met de geldbuidel geschud. Renners als Alessandro Ballan, Cadel Evans en Bradley Wiggins konden de lokroep van het grote geld niet weerstaan. Dat ontlokte bij sommige aanwezigen gisteren tijdens de ploegenpresentatie van het Rabo-team in het Rotterdamse Ahoy de opmerking dat de economische crisis aan de wielersport is voorbij gegaan.

De toename van het aantal ploegen heeft ook zijn voordelen. Knebel denkt van nieuwkomers als het Britse Team Sky de nodige kennis op te doen. „Die ploeg steekt veel tijd en geld in de ontwikkeling van wielermateriaal. Daar kunnen wij van profiteren.” De Raboploeg kijkt verder met meer dan normale belangstelling naar de begeleiding van renners bij de Britten, liet Knebel weten. Sky heeft een psycholoog in dienst en een adviseur die andere sporten analyseert. Doel is het beste aan trainingsmethoden te combineren en pasklaar te maken voor wielrenners. „Zij lopen daarmee ver vooruit op andere ploegen.”

De ploeg van sportief directeur Erik Breukink hield zich in tegenstelling tot sommige ProTour-teams bijzonder rustig op de transfermarkt. Er werden slechts twee renners aangetrokken: Dennis van Winden en Steven Kruijswijk. Beiden komen over van de eigen opleidingsploeg. Daar staat tegenover het vertrek van de Spanjaard Juan Antonio Flecha, de Australiër Mathew Hayman en Marc de Maar. Veteraan Bram de Groot stopte nadat zijn contract niet werd verlengd. Van Pedro Horrillo nam de ploeg gisteren noodgedwongen afscheid. Samen met zijn arts is de Spanjaard deze winter tot de slotsom gekomen dat profwielrennen niet meer haalbaar is. Horrillo kwam vorig jaar in de Ronde van Italië zwaar ten val.

Achter het feit dat er geen klinkende namen als opvolgers werden gehaald, moet volgens Knebel niets worden gezocht. „Ons budget is op peil gebleven. De keuze voor de jeugd is een bewuste koerswijziging. Wat we voor ogen hebben is beloftevolle jongeren nog nadrukkelijker een kans geven.” ’Tijd voor Talent’ is het nieuwe credo van de Rabobankploeg, dat gisteren met enige bombarie werd gelanceerd.

Van het talent dat in voorgaande jaren werd gekoesterd, wordt dit jaar het nodige verwacht. Dat geldt met name voor Robert Gesink, in de Ronde van Frankrijk, de Ardeense klassiekers en de Amstel Gold Race. Samen met de Rus Denis Mentsjov moet hij in staat worden geacht een podiumplek te bemachtigen in Parijs. Ook van Lars Boom verwacht de ploegleiding het nodige vuurwerk in de Vlaamse klassiekers. Erik Breukink heeft er het volste vertrouwen in. „Je mag mij afrekenen op onze sportieve resultaten in het komend jaar.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden