Rabobank keert zich tegen winning schaliegas

Schaliegas installatie in Pennsylvania. Beeld Trouw
Schaliegas installatie in Pennsylvania.Beeld Trouw

De Rabobank weigert geld te lenen aan bedrijven die te maken hebben met de winning van schaliegas. Ook boeren die hun land verhuren aan energieconcerns met de bedoeling schaliegas uit de grond halen, krijgen geen kredieten van de bank.

Dat speelt vooral in de VS waar schaliegas al wordt gewonnen. Er is daar een ware run op de brandstof ontstaan, die al wordt bestempeld als de tweede goudkoorts. Bij die gaswinning worden veel water en chemicaliën gebruikt. Hier en daar is door onzorgvuldig handelen en slecht geslagen putten sprake van vervuiling van grond en water. Daardoor botsen gasbelangen en landbouwbelangen steeds meer met elkaar. De Rabobank is er de grootste agrarische geldschieter.

De bank beschouwt de winning van wat zij noemt 'onconventionele brandstoffen', zoals olie uit teerzanden en schaliegas uit diep gesteente, als milieuvervuilend en wil daaraan niet meewerken. Een woordvoerster van het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht bevestigt deze opstelling. Die is gebaseerd op de 'Position paper on oil and gas activities' die de bank onlangs heeft uitgegeven. Deze stellingname houdt in dat, naast vervuiling van grond, water en lucht, de bank streng kijkt naar onder meer verlies aan biodiversiteit, de behandeling van de lokale bewoners en arbeidsomstandigheden.

De stellingname van de Rabobank geldt wereldwijd, zegt de woordvoerster, maar is vooral in de praktijk gebruikt in de VS. In Nederland speelt dit nog niet, aldus de woordvoerster. Ze wil niet vooruitlopen op de situatie dat ook in Nederland schaliegas zal worden gewonnen. "We volgen nauwgezet de discussie die in Nederland gaande is en wachten de uitkomst af."

Ze wijst erop dat de situatie in de VS anders is dan die in Nederland. "Hier is de staat eigenaar van alles wat in de grond zit. In de VS is elke grondeigenaar ook baas over de bodem daaronder. Amerikaanse boeren hebben dus een keus die hun Nederlandse collega's niet hebben."

Tegen de snel groeiende en vaak ongecontroleerde schaliegaswinning in de VS komen steeds meer boeren en restaurantkoks in het geweer. Zij vrezen voor vervuild land en water, en uiteindelijk ook voor vervuilde gewassen en zieke dieren. De laatste drie jaar nadert die gaswinning landbouwgebieden in staten als New York en Californië. In zeer droge gebieden in het zuiden en midden-westen concurreren boeren en energieconcerns om het schaarse water.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden