'Rabobank is onderdeel van probleem'

De sport 'is geheel besmet', maar geen sponsor trekt zich terug
Armstrong leefde jarenlang op voet van oorlog met de Franse sportkrant L'Équipe en kwaliteitskrant Le Monde. Die hebben voortdurend bericht over aanwijzingen voor het dopinggebruik van de inmiddels gevallen Tourkoning. Razend was hij altijd na weer een verhaal 'zonder een spoor van bewijs'.

Nu die bewijzen er wel zijn, is het tijd voor de afrekening en de analyse van le système Armstrong. Het is de dissidente oud-renner Christophe Bassons te veel geworden. "Laten we hem nu alsjeblieft maar met rust laten", zei hij gisteren tegen L'Équipe. Bassons, die tijdens de Tour van 1999 werd uitgekotst door het peloton omdat hij vraagtekens had gezet bij de prestaties van Lance Armstrong, denkt dat de Texaan 'ergens ook een slachtoffer' is, mogelijk van een moeilijke jeugd.

Uitvoerig wordt er gewezen op het feit dat de sport als geheel besmet is. In de afgelopen twintig jaar was er niet één erepodium dopingvrij. Maar sponsors die de sport, in navolging van de Rabobank, vaarwel zeggen, hebben zich nog niet gemeld.

Team Sky laat leden verklaring tekenen van geen-dopinggebruik
Het Britse Team Sky van Tour de France-winnaar Bradley Wiggins kan blijven rekenen op de steun van zijn sponsor. "We hebben fantastisch jaar achter de rug, we hebben geen reden om te stoppen met de sponsoring ", bevestigt een woordvoerder van Sky.

Wel zegt Team Sky in een verklaring wel 'geschokt' te zijn door de onthullingen over Lance Armstrong. "We hebben altijd een duidelijk standpunt ingenomen over doping. We zijn een schoon team en hebben laten zien dat we ook schoon kunnen winnen. In Team Sky is geen plaats voor renners of teambegeleiders die betrokken zijn bij doping."

De komende weken zal teamleider Dave Brailsford één op één gesprekken voeren met alle tachtig wielrenners en begeleiders. De leden van Team Sky moeten aan het einde van die gesprekken een verklaring ondertekenen waarin ze bevestigen nooit doping te hebben gebruikt. Als ze weigeren te tekenen, krijgen ze ontslag.

In Groot-Brittannië is er ook kritiek op het besluit van Rabobank. De Schotse wielrenner David Millar, die uitkomt voor Garmin-Sharp, haalt op Twitter fel uit naar de Nederlandse sponsor. "Beste Rabobank, jullie waren onderdeel van het probleem. Hoe durven jullie weg te lopen van jonge, schone renners die onderdeel van de oplossing zijn. Ziekmakend."

Ploegleider heeft alle vertrouwen
Voor de Deense Saxo Bank verandert het besluit van de Nederlandse Rabobank helemaal niets. De Deense sponsor verklaarde gisteren nog steeds volop vertrouwen te hebben in ploegleider Bjarne Riis. De Deen won de Tour de France in 1996. In 2007 gaf hij toe doping te hebben gebruikt in de periode 1993-1998.

"Sinds 2008 hebben we 100 procent vertrouwen in Bjarne Riis. Eén van de redenen dat we sponsor zijn van deze ploeg is hun anti-dopingprogramma", aldus de woordvoerder van de Saxo Bank, een van de twee sponsoren van de ploeg. Volgens de website van Riis Cycling leidde dit anti-dopingprogramma tot het biologische paspoort, ingevoerd door de UCI in 2008. Overigens is de Saxo Bank niet te vergelijken met Rabo; het is een relatief jonge investeringsbank. Co-sponsor is de Russische Tinkoff Bank.

In verband met het Usada-rapport verklaarden ex-wielrenners van Riis, zoals David Zabriskie, Jör Jaksche en Christian Vande Velde, onder ede dat zij doping hebben gebruikt, ook tijdens hun tijd voor Riis, maar wel in mindere omvang.

Anti-dopingautoriteit is blut
Meerdere malen beschuldigd van dopinggebruik en meerdere malen geschorst, blijft de Spaanse wielrenner Alberto Contador (1982) onverminderd populair in zijn thuisland, net als de wielersport zelf. Tijdens 'Operatie Poort' in 2006, waarbij 200 atleten in Spanje betrokken waren, wordt hij voor het eerst verdacht van dopingmisbruik. Afgelopen februari werd hij met terugwerkende kracht voor twee jaar geschorst, al houdt hij zelf vol slechts 'besmet' vlees te hebben gegeten. Contador moest zijn gewonnen titels uit deze periode teruggeven. In september maakte hij een comeback en won de Ronde van Spanje.

Contador is niet de enige geschorste Spaanse wielrenner. Alejandro Valverde keerde afgelopen zomer terug na een schorsing van twee jaar en een aantal andere renners wordt verdacht. Voor de Spaanse anti-dopingautoriteit hoeven zij echter niet te al te veel te vrezen: die heeft vanwege de crisis en alle bezuinigingen amper geld. Als er al sponsors afhaken, is dat om dezelfde reden.

Investeren in schoner wielrennen
In wielrenland België is het Rabonieuws hard aangekomen. De grootste sponsor Lotto zegt door te gaan met zijn wieleractiviteiten. "De Nationale Loterij begrijpt deze beslissing, maar kiest voor een andere optie: doorgaan met investeren in een schoner wielrennen", staat in een verklaring. "De talloze wielrenamateurs hebben er recht op een sport te bedrijven waarin iedereen met dezelfde wapens strijdt, en dus dezelfde kansen heeft op succes."

De Belgische oud-wielrenner Marc Wauters reed van 1998 tot 2006 voor de Raboploeg. Inmiddels is hij sportdirecteur bij de sponsorcombinatie Lotto-Belisol. "Ik heb bij Raboploeg een leuke tijd beleefd", zegt hij. "Het is een ramp dat net deze sponsor stopt."

Sportjournalist Marc Wuyts zegt: "Het wielerbestel moet komaf maken met managers die zelf een groot dopingverleden hebben. Zolang die mensen hoge postjes blijven bezetten, denk ik niet dat we een stap vooruit komen."

Onderzoek naar voormalig arts Armstrong is tikkende tijdbom
In Italië hebben grote sponsors hun handen nog niet afgetrokken van de wielersport. Maar onder de Italiaanse wielrennerij bevindt zich wel een andere tikkende tijdbom. Want het Openbaar Ministerie is een grootschalig en explosief onderzoek naar dopinggebruik aan het afronden. Hoofdpersoon in dat onderzoek is Michele Ferrari, de voormalige sportarts van - onder anderen - Lance Armstrong.

Aanklager Benedetto Roberti startte zijn onderzoek naar Ferrari in 2010. Volgens de sportkrant Gazzetta dello Sport wordt Ferrari verdacht van het smokkelen, verkopen en toedienen van doping, en ook van belastingontduiking en witwasserij. De arts zou een criminele organisatie hebben gevormd samen met zijn zoon Stefano, twee Zwitserse bankiers, een Zwitserse advocaat en een Italiaanse sportagent. Minstens vijftien internationale topwielrenners zouden tussen 2008 en 2011 gebruik hebben gemaakt van de schimmige diensten van Ferrari's bende.

Het onderzoek betreft onder meer de Italiaan Michele Scarponi, die in 2011 de Giro d'Italia won. Vier andere Italiaanse renners - en hun ploegen - zouden ook in de problemen kunnen komen door het onderzoek van het OM.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden