'Rabobank hoefde niet te verkopen, het was een keuze'

Ex-Robecodirecteur Van Duijn: Er is genoeg eigen vermogen

INTERVIEW | JELLE BRANDSMA

De verkoop van Robeco krijgt van Jaap van Duijn een kritisch onthaal. Van 1983 tot 2005 was hij fondsmanager bij de Rotterdamse vermogensbeheerder en een goede reden voor de Rabobank om het bedrijf nu van de hand te doen ziet hij niet. "Het is geen vreugdevolle dag als een Nederlandse organisatie in buitenlandse handen komt. En een noodzaak is er niet."

Van Duijn is behalve ex-Robeco-directeur, hoogleraar en schrijver van columns en boeken over economie. "Er zijn heel veel banken die graag de beschikking hebben over een vermogensbeheerder", meent Van Duijn. "Als de Rabobank de Deutsche Bank was geweest of het Zwitserse UBS, was Robeco niet verkocht. Die banken zien vermogensbeheer als een sterke pijler onder hun activiteiten, als een stabiele bron van inkomsten. Iedere euro die wordt belegd levert toch een bepaald percentage beheersvergoeding op. Dat Rabobank daar anders over denkt roept vragen op."

Krijgt Rabobank spijt?
"Tien jaar geleden wilden zij graag een vermogensbeheerder en zo is Robeco bij de Rabobank gekomen. Nu willen zij er vanaf en ik stel mij voor dat er over tien jaar misschien een bestuur zit dat zegt dat het handig is om een vermogensbeheerder te hebben. Strategie is aan mode onderhevig."

Robeco levert bijna twee miljard op. De Rabobank kan het vermogen versterken.
"Nodig is dat niet. De Rabobank heeft voldoende vermogen om te voldoen aan de internationale richtlijnen. Ik denk dat de Rabobank zich graag beperkt tot de kernactiviteit: bankieren. Maar er zijn heel wat banken die vinden dat ook vermogensbeheer tot het palet van een bank behoort. Rabobank hoefde Robeco niet te verkopen, het is een keuze geweest."

Kan Robeco blij zijn met Orix?
"Als je dan toch verkoopt is Orix goed. Japanners zijn zeer betrouwbare mensen. Zij laten Robeco intact en Robeco kan via Orix meer geld aantrekken in Azië en het Midden-Oosten. Dat zijn overigens al markten waar Robeco veel belegt, met een Azië-fonds en een fonds voor emerging markets. Japan is ver van Nederland en dat heeft een voordeel en een nadeel. Een voordeel is dat ze Robeco de komende vijf jaar met rust zullen laten; alles wat dichtbij zit, daar heb je meer zicht op. Maar als er problemen komen, is een dochterbedrijf dat in een ver land zit sneller verkocht dan een onderneming in je eigen land."

Havenbaronnen stonden aan de wieg van Robeco
Het Rotterdams Beleggings Consortium (Robeco) wordt in 1929 opgericht door een aantal rijke havenbaronnen. Zij steken ruim een miljoen gulden in onder meer Europese bedrijven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat de geldstroom richting de Verenigde Staten. Na de oorlog zet de groei door met nieuwe spaar- en beleggingsfondsen als Rolinco (aandelen), Rorento (obligaties) en Roparco. In 1990 gaan Rabobank en Robeco samenwerken en passeert het belegd vermogen de 100 miljard euro. De Rabobank koopt eerst de helft van het bedrijf en wordt in 2001 volledig eigenaar. Robeco belegt in alles, maar afficheert zich als investeerder in de voedingsbranche en duurzaam belegger en koopt in 2006 het Zwitserse Sustainable Asset Management (SAM).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden