Compensatie

Rabobank compenseert ondernemers voor rentederivaten

Beeld ANP

De verkoop van risicovolle financiële producten blijft banken achtervolgen.

Nog altijd zijn de banken er niet van af: de gevolgen van de verkoop van risicovolle financiële producten aan ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Zo zet de Rabobank een tijdelijke afdeling op van 250 man om de dossiers van alle gedupeerden af te handelen. Naar schatting gaat het om tienduizend mkb-ondernemers die in het verleden deze complexe producten, ook wel derivaten genoemd, bij de bank hebben afgesloten. De speciaal ingehuurde medewerkers moeten ervoor zorgen dat de ondernemers de schadevergoeding krijgen waar ze recht op hebben.

Ook hebben banken te maken met tientallen rechtszaken vanwege afgesloten derivaten. Aanstaande maandag dient bijvoorbeeld een procedure tegen ABN Amro.

Complexe producten

Banken combineerden jarenlang het afsluiten van een lening met de verkoop van een derivaat. Deze derivaten werden aan de klant uitgelegd als een beschermingsconstructie tegen een eventuele stijging van de marktrente. En dus tegen hogere lasten.

Wat de bank niet vertelde was dat de derivaten geld zouden gaan kosten als de marktrente juist zou gaan dalen. En dat was wat er gebeurde. In sommige gevallen knutselden banken producten in elkaar die nog ingewikkelder en complexer waren. Ondernemers werden veelal onvoldoende ingelicht over de werking van deze derivaten.

Eind vorig jaar werd er een compensatieregeling vastgesteld voor gedupeerde mkb-ondernemers door een externe commissie. De banken moeten die nu gaan uitvoeren, onder toeziend oog van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat om klanten die tussen 2005 en 2014 een derivaat hebben afgesloten.

Naar de rechtbank

De Rabobank wil het gros van de dossiers in 2017 afhandelen, maar houdt wel een slag om de arm. "Het gaat om allerlei verschillende dossiers. Voorop staat dat we dit zorgvuldig willen doen. Daarom kan het voor sommige klanten nog tot 2018 duren."

Naar verwachting moet de Rabobank in totaal 700 miljoen euro aan de gedupeerde ondernemers betalen. De bank zal eerst de dossiers behandelen van de bedrijven die in de financiële problemen zitten.

Terwijl banken werken aan het uitvoeren van de compensatieregeling, wordt er ook door groepen ondernemers geprocedeerd. Zo ook door Claim Participants van Bert Mouthaan, die als ondernemer zelf het schip in ging door een derivaat. "Ik procedeer voor een aantal ondernemers die via de compensatieregeling niet al het verloren geld terug kunnen krijgen", zegt Mouthaan. Maandag dient een rechtszaak tegen ABN Amro, maar Mouthaan heeft ook zaken lopen tegen ING en Rabobank.

Mouthaan heeft geen goed woord over hoe de banken te werk zijn gegaan. "Het contract voor het derivaat lag gewoon naast die voor de kredietovereenkomst. Oftewel: het krediet ging niet door als je niet ook voor het derivaat tekende. En over bijbetalen bij een dalende rente werd niets verteld."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden