'Rabo' wacht onzekere tijd zonder sponsor

Ploeg heet nu Blanco Pro Cycling Team

De uitbundige zon in combinatie met de zomerse warmte op de Canarische Eilanden kunnen niet verbloemen dat de Raboploeg voor een onzekere toekomst staat na het afscheid van de bank als hoofdsponsor. De ploeg maakte gisteren op het eiland Fuerteventura van de doorstart een bescheiden feestje. Wat opviel was dat de naam van de bank in alle uitingen is verdwenen. Ervoor in de plaats is een bijna maagdelijk shirt gekomen, in afwachting van die ene grote geldschieter. Het nieuwe management wacht een zware taak de toekomst ook na 2013 veilig te stellen.

Blanco Pro Cycling Team heeft het team vanaf 1 januari. Daarmee komt er een formeel einde aan een instituut dat bijna achttien jaar lang het gezicht van het Nederlandse wielrennen bepaalde. De kersverse algemeen directeur Richard Plugge wilde niet al te veel terugblikken. Over het afhaken van Rabo na de dopingonthullingen in het Armstrong-rapport is al genoeg gezegd. "De ploeg begint als een nieuw team, met een frisse start en op een blanco pagina."

Veel zal er niet veranderen dit nieuwe seizoen, hield Plugge gisterenavond tijdens de ploegenpresentatie de renners, de staf en de pers voor. "Het team naar een hoger plan tillen", heet het. De grootste aanpassingen zijn die in de begeleidingsstaf en het management. Plugge, oud-hoofdredacteur van onder meer Sportweek, lost in het nieuwe jaar Harold Knebel af. De bankier nam de leiding van de ploeg in 2008 over na de affaire-Rasmussen, die de Deen zijn gele trui kostte.

De promotie van de 43-jarige Plugge is opmerkelijk. Hij trad in april van dit jaar aan als woordvoerder van de Raboploeg. Nauwelijks negen maanden later moet Plugge zorgen dat de leegte op het shirt voor het einde van 2013 is opgevuld. Dan stopt de financiële bijdrage van de bank en behoren alle banden tot het verleden.

Plugge staat als gezegd voor enkele zware uitdagingen. Een daarvan is een vermogende partner vinden. Het tijdstip kan echter nauwelijks beroerder gezien de slechte economische vooruitzichten. Een ploeg met de omvang van Rabo kost een slordige 15 miljoen euro per jaar. Daar komt bij dat grote bedrijven van naam niet staan te springen om geld te steken in een sport met een hoog afbreukrisico. Rabo hield het wielrennen voor gezien nadat de geloofwaardigheid met de affaire-Armstrong tot het nulpunt was gedaald.

En er liggen nog wat (doping)affaires op de nieuwe algemeen directeur te wachten. Rasmussen en de ploeg vechten voor het gerechtshof nog altijd over een schadeclaim van 5,8 miljoen euro. Ook zetten de dopinginstanties vraagtekens bij de bloedwaarden van Raborenner Carlos Barredo. Die zouden wijzen op dopinggebruik.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden