Rabo verliest 774 miljoen en Moerland door Liborschandaal

Beeld anp

Bestuursvoorzitter Piet Moerland vertrekt bij Rabobank als gevolg van hun aandeel in de fraude met rentetarieven, beter bekend als het Liborschandaal. Bovendien krijgt de bank een boete van in totaal 774 miljoen euro.

In een toelichting zei Moerland de maatschappelijke verontwaardiging over de rentefraude te begrijpen en te delen. "Namens de bank en namens het bestuur wil ik een kristalhelder signaal afgeven: een oprechte spijtbetuiging en een scherpe afkeuring over de ongepaste gedragingen", zei hij.

Moerland zei dat het gesjoemel met rentetarieven die banken elkaar onderling in rekening brengen, 'op geen enkele wijze past bij de normen en waarden van de Rabobank als coöperatieve bank met een sterke maatschappelijke verankering'. Hij ziet af van een vertrekregeling.

De raad van commissarissen van Rabobank heeft het ontslag van Moerland 'met respect geaccepteerd', zei voorzitter Wout Dekker. Hij benadrukte dat Moerland en de overige leden van de raad van bestuur op geen enkele manier bij de rentefraude betrokken zijn geweest.
Moerland was sinds 2009 bestuursvoorzitter en zou eigenlijk in 2014 met pensioen gaan. Hij is een oudgediende bij de Rabobank, waar hij sinds 2009 bestuursvoorzitter was. Commissaris Rinus Minderhoud neemt zijn taken over.

774 miljoen
Vandaag werd ook bekend dat Rabobank een schikkingen heeft getroffen van in totaal 774 miljoen euro voor hun aandeel in het schandaal.

De schikkingen zijn getroffen met Britse, Amerikaanse en Japanse toezichthouders en De Nederlandsche Bank (DNB), en het Openbaar Ministerie. De straf werd opgelegd omdat handelaren van Rabobank met collega's van andere internationale banken hebben samengespannen om het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor te manipuleren.

Libor, hoe zat het ook alweer?
'Liborgate' zit zo: Rabobank was de enige Nederlandse bank in een panel dat dagelijks vaststelde tegen welke rente banken onderling van elkaar konden lenen. Van deze 'London offered banking rate' (Libor) werden ook weer andere rentepercentages voor financiële producten afgeleid.

Vorig jaar kwam vast te staan dat het kartel van banken deze rente in hun eigen voordeel manipuleerde. Dat kon omlaag zijn, om de indruk te wekken dat de banken elkaar vertrouwden. Maar soms ging de rente ook omhoog zonder geldige reden. Afgeleide rentetarieven werden zo kunstmatig opgeschroefd, waardoor kopers van producten die op de Libor-rente gebaseerd zijn te veel betaalden. Het bankenpanel van twintig banken is, nadat de fraude aan het licht kwam, opgeheven.

Begin dit jaar ging het gerucht dat Rabobank afstevende op een schikking van 337 miljoen euro. Tot nu toe hebben drie banken moeten betalen in de Libor-zaak. UBS moest eind vorig jaar een boete van 1,5 miljard dollar (1,1 miljard euro) betalen, terwijl Royal Bank of Scotland er met 390 miljoen pond (460 miljoen euro) vanaf kwam. De Britse bank Barclays kreeg ook een stevige prent en moest 361 miljoen euro overmaken.

Dijsselbloem: schaamteloze fraude
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is snoeihard in zijn oordeel over de Rabobank. Volgens hem was er sprake van schaamteloze fraude en zijn de opgelegde boetes terecht.

Dijsselbloem: "De Liboraffaire schaadt opnieuw het vertrouwen in de financiële sector. Deze vorm van schaamteloze fraude van geldhandelaren staat mijlenver van de coöperatieve gedachte van Rabobank. De opgelegde sancties zijn dan ook terecht. Ik respecteer de beslissing van Moerland die hiermee verantwoordelijkheid neemt en zijn afkeuring op de sterkst mogelijke manier uit. De nu aangekondigde maatregelen zijn essentieel om dergelijke misstanden voor de toekomst uit te bannen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden