'Rabo verandert van spaar- in beleggersbank'

INEKE NOORDHOFF

UTRECHT - De Rabobank moet binnenkort de term 'spaarbank' verruilen voor 'beleggersbank'. Waarschijnlijk nog dit jaar zal het saldo dat klanten via de bank beleggen groter worden dan het bij de Rabo ingelegde spaargeld.

Uit de gisteren gepubliceerde halfjaarcijfers blijkt dat er 166 miljard via de Rabo-organisatie is belegd. Op spaarrekeningen en in aanverwante spaarproducten brachten de klanten 228 miljard onder. “We zijn nog net meer spaar- dan beleggersbank. Maar de trend is duidelijk naar meer beleggen. De tijd dat er via ons meer geld wordt belegd dan er op klassieke bankrekeningen wordt weggezet, is nabij. Ik sluit niet uit dat het eind dit jaar zover is”, zegt H. Wijffels, voorzitter van de hoofddirectie in een reactie. “Temeer omdat er bij Robeco (Nederlands grootste aanbieder van beleggingsfonden,red.) nog acquisities onderweg zijn”, vult hij aan.

Nog maar drie jaar geleden had de bank-groep slechts 50 miljard voor klanten in effecten belegd. Met de inlijving van Robeco, twee jaar geleden, werd een grote slag geslagen. Nu stimuleren de koersontwikkelingen en de lage rentestand de trend verder. Inmiddels komt een kwart van de winst (in het eerste halfjaar steeg de totale winst van Rabobank Nederland 16,3 procent tot 1,15 miljard gulden) uit effectenhandel.

De toenemende populariteit van beleggen is volgens Wijffels een blijvende trend. “Naarmate de natie rijker wordt, zie je meer ruimte voor diversificatie. Als je spaargeld een appeltje voor de dorst is, ga je er niet mee speculeren. Maar als het gaat om vrij vermogen, kun je wel een gokje wagen.” Dat mensen tegenwoordig liever beleggen dan sparen noemt Wijffels een fact of life'. In een eerder interview stelde Wijffels dat zijn bank niet meedoet aan speculatieve geldstromen. Afgelopen halfjaar nam Robeco een Amerikaanse vermogensbeheerder over die zelf zogeheten hedgefondsen heeft, de meest speculatieve beleggingsfondsen die er zijn. Wijffels reageert: “Die overname van Robeco in Amerika is niet het grote speculatieve werk. Wij zijn geen George Soros. Wij zijn hele voorzichtige lieden. Maar de intelligentie van de financiële markten neemt toe. Je hebt allerlei nieuwe vormen van beleggen.” Dat de Rabobank terughoudend omgaat met agressieve beleggers is volgens de voorzitter ook te zien aan de bescheiden groei van beleggen met bij de Rabo geleend geld. “Er zit iets groei in het effectenkrediet, maar dat is niet zo reusachtig als bij ABN Amro. Maar, natuurlijk zijn er bij ons ook agressieve beleggers.”

Trouw vermeldt tegenwoordig 'verantwoorde beleggingsfondsen' als aparte categorie op de beurspagina. De Rabobank profileert zich als ideële bank. Waarom zit er geen Rabo- of Robeco-fonds in dat rijtje?

“Wij zijn verreweg de grootste in groenfondsen. Daar hebben we zestig procent van de markt. Maar dat zijn gesloten fondsen”, verdedigt Wijffels zich. “Wij hebben ons in eerste instantie op groene beleggingen gericht. Nu kijken we ook verder. Dat Trouw 'verantwoorde fondsen' onderscheidt, wil niet zeggen dat de andere fondsen 'onverantwoord' zijn. Maar wij kijken op dit moment wel of we langs de Robeco-lijn iets kunnen met dit type fondsen.”

De Source ASN-index die Trouw wekelijks opneemt en die aangeeft of verantwoorde beleggingen geld opleveren, komt van SNS ethische research. Waarom niet van de Rabo?

“Dat heeft SNS gewoon goed gedaan. Ik moet u eerlijk zeggen, daar ben ik wel een beetje jaloers op. Wij gaan zeker verder op dat terrein.”

De balans van Rabobank Nederland is afgelopen halfjaar met 25,6 procent uitgedijd tot 485 miljard. ABN Amro, die een dag eerder zijn halfjaarcijfers bekend maakte, is nog twee keer zo groot, maar groeit iets minder hard (plus 20 procent).

Door de gunstige ontwikkeling van de economie was er 13,7 procent meer vraag naar kredieten van de Rabobank.

Aan de groei van de Rabo-organisatie is nog lang geen einde gekomen. Nog onlangs maakte de bank bekend op termijn te fuseren met verzekergroep Achmea. Wijffels verwacht daarin niet te worden tegengehouden door de Mededingingsautoriteit. “Wij worden op verzekeringsgebied ongeveer net zo groot als Nationale-Nederlanden. Als zij zo groot mogen zijn, waarom wij dan niet?”

Door de fusie komt de Rabo-groep samen te werken met twee van de vier uvi's, organisaties voor de uitvoering van sociale verzekeringen. “Uvi's zijn zelfstandige organisaties. Daar hebben we dus geen zeggenschap over”, reageert de voorzitter. Hij kan zich wel voorstellen 'dat er goed naar zo'n samenwerking gekeken wordt', maar wijst er vervolgens op dat de uitvoeringsorganisaties van sociale verzekeringen goed passen bij het coöperatieve karakter van Rabo: “Toevallig zijn wij een organisatie waar de klant het voor het zeggen heeft. De klant zit hier in het bestuur. Zo doen we dat hier in de polder, nietwaar?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden