Rabo Securities: dinsdag winstverwachting Heijmans

(Novum/Betten) - Heijmans geeft dinsdag een concrete winstverwachting voor dit jaar. Dat stelt analist Ralf Jacobs van Rabo Securities. De bouwer zelf gaf bij de publicatie van de jaarcijfers in maart aan het nog te vroeg te vinden voor een verwachting. Het bedrijf uit Rosmalen, in 1923 opgericht door stratenmaker Jan Heijmans, komt dinsdag voorbeurs met een trading update.

Jacobs geeft, in een vooruitblik op de trading update, aan dat hij verrast was door de beslissing van het management van het bedrijf voor de keuze om af te zien van een concrete verwachting. Bestuursvoorzitter Guus Hoefsloot noemde destijds als reden de onzekere prijsontwikkelingen in Nederland, evenals het ontbreken van grote projecten in 2006.

"De trend in Nederland is echter positief gebleven, met name in de huizenmarkt", aldus de Rabo-analist. "Heijmans was zelfs in staat om een gedeelte van zijn onverhuurde vastgoed te verhuren."

Zo tekende het een huurovereenkomst met uitgeversconcern PCM voor de verhuur van het INIT-gebouw in Amsterdam. "De PCM-overeenkomst zal Heijmans op jaarbasis EUR 1 miljoen a EUR 2 miljoen aan huuropbrengsten opleveren", aldus de analist.

Volgens Jacobs is Heijmans eveneens actief op zoek naar interessante acquisitie-opties, wat het aandeel volgens de analist zou kunnen stimuleren.

Heijmans opent op 31 augustus de boeken over het eerste halfjaar van 2006. Jacobs verwacht dat het bedrijf dan een bedrijfsresultaat (EBIT) zal bekendmaken van EUR 59,1 miljoen, tegen EUR 58 miljoen in het eerste halfjaar van 2005. Daarnaast verwacht hij dat het bedrijfsresultaat over heel 2006 zal uitkomen op EUR 132,4 miljoen, zo blijkt uit zijn rapport. In 2005 meldde de bouwer nog een EBIT van EUR 118 miljoen.

De nettowinst over de eerste zes maanden van 2006 zal volgens Jacobs met 2,6% dalen tot EUR 34,1 miljoen. In de eerste zes maanden van 2005 behaalde de bouwer nog een winst van EUR 35 miljoen. Over geheel 2006 zal Heijmans wel een hogere nettowinst rapporteren, zo denkt Jacobs: EUR 88,6 miljoen, tegen EUR 87 miljoen in 2005.

Het niet geven van een vooruitblik bij de presentatie van de jaarcijfers had voor Heijmans overigens nog een opvallend vervolg. Enige tijd later werd, in het personeelsmagazine 'He', een verkeerde verwachting voor 2006 werd gegeven. In een artikel werd de verwachting uitgesproken dat de winst over 2006 minimaal op hetzelfde niveau zou komen te liggen als in 2005.

Volgens woordvoerder Frank Janssen van Heijmans ontstond de fout doordat de tekst van het artikel in februari al naar de drukker was gestuurd, terwijl daarna pas een evaluatie van de jaarcijfers over 2005 en daarmee de verwachting voor 2006 plaatsvond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden