Rabo en ING spekken megastallen

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Nederlandse banken behoren tot 's werelds grootste investeerders in megastallen in de VS en opkomende economieën als Brazilië en China. In Europa zijn deze stallen, met soms wel drie miljoen kippen of 10.000 varkens, verboden vanwege het dierenleed dat ze veroorzaken.

Kees de Vré

Rabo is met het verstrekken van 4,2 miljard euro aan leningen aan stallenbouwers in die landen de afgelopen drie jaar de grootste ter wereld. ING is goed voor 1,4 miljard en staat daarmee op plaats negen. Dat staat in het rapport 'Nederlandse banken en buitenlandse megastallen', dat Wakker Dier vandaag publiceert.

Formeel overtreden de banken geen regels, omdat er in landen als China, Brazilië en de VS geen regels bestaan voor dierenwelzijn. Wakker Dier vindt echter dat Rabo zich moet houden aan haar gedragscode - met dierenwelzijn als kernbegrip - die de bank wel hanteert voor stallen in Nederland en Europa.

Gedragscode
ING Bank kent een gedragscode die met name gaat over het gebruik van proefdieren voor het testen van cosmetica en de productie van bont. Deze gedragscode geldt echter niet voor de ING Groep.

Volgens Wakker Dier stellen beide financiële instellingen geen concrete eisen aan de huisvesting van dieren buiten Europa. Dat zouden hun Nederlandse spaarders toch moeten weten, stelt de dierenwelzijnsorganisatie. De enkele keer dat wel eisen worden gesteld betreft het stallen die kippenvlees produceren voor de Europese markt.

In het rapport worden drie bedrijven met name onderzocht, twee Braziliaanse - Marfrig en BRF - en het Thaise concern Charoen Pokphand. BRF heeft in eigen land, mede met van Rabo en ING geleend geld, een complex gebouwd van 145.000 m2 dat dagelijks een half miljoen vleeskuikens en 10.000 biggen produceert. Dat is een derde van de totale Nederlandse productie aan kippen en een zesde van die van varkens. Charoen Pokphand bouwt in China dertien boerderijcomplexen, waaronder het Pinggu 3-million Layer Chicken Project dat jaarlijks drie miljoen leghennen moet produceren. Deze dieren worden gehouden op 400 cm2 per hen. In Nederland is de minimale oppervlakte bijna het dubbele.

'Suggestieve conclusies'
In een reactie neemt de Rabobank 'afstand van de suggestieve conclusies' die in het rapport van Wakker Dier worden getrokken. Rabobank zegt te hechten aan duurzame ontwikkeling. "Als het gaat om dierenwelzijn verwachten wij van onze klanten dat zij de Food & Agribusiness principes en ons dierenwelzijnsbeleid naleven", aldus een woordvoerster. Volgens de bank zegt de grootte van een stal niets over dierenwelzijn: voor omvang zijn geen objectieve criteria te geven, dat is afhankelijk van de locatie.

ING stelt van haar klanten in de voedselketen te verlangen 'dat zij wet- en regelgeving volgen, ook op het gebied van huisvesting en dierenwelzijn'. Verder zegt ING geen principieel bezwaar tegen grote veehouderijen te hebben. Dat is afhankelijk van de lokale context, zoals bevolkingsdichtheid en andere aspecten. Grote veehouderijen dragen in belangrijke mate bij aan de voedselzekerheid van landen en hun bevolking, aldus een ING-zegsvrouw.

Lees vandaag in Trouw meer over de investeringen van Nederlandse banken in megastallen in het buitenland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden