Rabo draagt vooral een Nederlands keurmerk

kaatsheuvel – Een zin als ’de Nederlandse identiteit’, of wat daar ook voor door moet gaan, is niet langer een besmet woord in de sport. Wie hoofdsponsor Rabobank en de gelijknamige wielerploeg gisteren aanhoorde tijdens de jaarlijkse ploegenpresentatie moest vaststellen dat beide partijen vol lof praten over de globalisering van de wielersport maar dat op de ploeg wel een stevig Nederlands keurmerk dient te zitten. „Wij willen vooral investeren in eigen talent”, sprak algemeen ploegdirecteur Harold Knebel de zaal met genodigden toe. De bank, bij monde van de hoogste financiële man Bert Bruggink, was meer uitgesproken: „De ploeg moet een duidelijke Nederlandse identiteit krijgen.” Concreet betekent dat nog meer investeren, en niet alleen geld, in de aanwas van fietstalent van eigen bodem, aldus de bank.

Knebel toverde gisteren tijdens de ploegpresentatie een grafiek naar boven waaruit bleek dat het aantal Nederlandse jongeren dat zijn stempel drukt op de successen van de ploeg sinds drie jaar gestaag toeneemt. „Met Lars Boom, Bouke Mollema en Robert Gesink staat er nu een stevige kern”, verduidelijkte Knebel. Zij vormen de ruggegraat voor hopelijk een succesvolle generatie, zei hij. Een opvatting die door de sponsor wordt gedeeld. Bruggink: „Wij staan aan de vooravond van iets moois.”

Het onvoorwaardelijke geloof in de toekomst werd gisteren beklonken met een voortijdige continuering van het contract tussen ploeg en bank. Als in 2012 de huidige overeenkomst afloopt, gaan beide partijen een nieuwe verbintenis aan voor de duur van nog eens vier jaar. Voor het sportieve uithangbord betaalt de bank nu 15 miljoen euro. De komende jaren kan dat bedrag met enige miljoenen aanzwellen, zegt Bruggink.

Geld is bijzaak voor Steven Kruijswijk. De 23-jarige revelatie in de Giro deze zomer, is een van die dik gekoesterde talenten binnen de Raboploeg. De blonde Brabander kreeg vanwege ziekte van Oscar Freire een kans in de hoofdmacht voor de Ronde van Italië. Kruijswijk verraste vriend en vijand en niet in de laatste plaats zichzelf met gewaagde uitvallen en een achttiende plek in het eindklassement. Zijn traject voor komend jaar: „Hardheid opdoen en opnieuw Italië.”

Kruijswijk, die de hele Rabo-opleiding doorliep, begint straks aan zijn tweede seizoen als professional. Hoewel hij in korte tijd naam heeft gemaakt, geniet hij zeker geen voorkeurspositie. In de pikorde moet hij minstens tien tot vijftien renners voorlaten, weet hij. „Het maakt de uitdaging om een selectie af te dwingen voor een van de grote ronden des te groter.”

Het beeld dat Knebel schetst van de de toekomst van het team, noemde Kruijswijk ’wijselijk’. „De afgelopen jaren zijn wat dat betreft heel goed voor de ploeg gebleken.” Is hij niet bang dat de extra inpulsen die worden gestoken in de opleiding op termijn misschien niet ten koste gaan van zijn plek in de ploeg? „De lat is de laatste jaren door de ploegleiding al heel hoog gelegd. Ik moet mij focussen op dat kleine kansje. Zo is het nu eenmaal. Als ik mij blijf ontwikkelen zoals ik nu doe, dan kom ik er heus wel.”

Het woord groeimarkt viel gisteren een paar maal. Het ondernemersjargon is nooit ver weg in deze sport. Niet dat de woordkeuze veel indruk maakte op de aanwezigen in de theaterzaal van de Efteling. Maar wie goed luisterde, kreeg een duidelijk beeld van de plannen die de bank met de ploeg voorheeft.

„Australië en Noord-Amerika hebben onze belangstelling.” Onlangs strikte technisch directeur Erik Breukink het Australisch talent, wereldkampioen Michael Matthews. „Het is onze wens als sponsor dat er een Amerikaanse renner komt. Ik zou daar gelukkig mee zijn”, zei Bruggink onomwonden De ploegleiding wilde daarover niets bevestigen. Maar ontkennen met een sponsor in je nek, deed men ook niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden