Rabin: vredesproces in cruciale fase door terreur

JERUZALEM (AP) - De Israëlische premier, Jitschak Rabin, zegt dat het vredesproces met de Palestijnen in een cruciale fase is beland door het aanhoudende fundamentalistische terrorisme. De vredesonderhandelingen worden niet ten koste van elke prijs voortgezet, waarschuwde Rabin gisteren. Rabin noemde het terrorisme een strategisch gevaar en een gevaar voor het vredesproces.

De Israëlische regering besloot de afsluiting van de bezette gebieden met zeker nog een week te verlengen. Tot de sluiting van de grenzen met de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook werd vorige week overgegaan na de aanslag in Jeruzalem, waarbij 21 mensen om het leven kwamen.

Een woordvoerder van PLO-leider Jasser Arafat zei dat de sluiting van de grenzen alleen voor nog meer problemen zorgt voor zowel het joodse als Palestijnse volk. Tienduizenden Palestijnen kunnen hierdoor niet meer naar hun werk in Israël.

Honden

De Israëlische minister van politie, Moshe Shahal, heeft het bevel gegeven politiehonden in te zetten bij controlepunten en wegblokkades tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever in een poging infiltranten en explosieven beter op te kunnen sporen. Het gebruik van honden uit veiligheidsoverwegingen heeft Israël lange tijd vermeden wegens de associatie die het oproept met de opsporingsmethodes van de nazi's.

Ook was het gebruik van politiehonden een taboe omdat moslims honden als onrein beschouwen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden