Rabin spreekt berichten over aanstaand bestand tegen

SIDON, METOELLA (AP) - De Israelische premier Jitschak Rabin heeft berichten over een aanstaand staakt-het-vuren tegengesproken. “We zetten onze militaire activiteiten voort”, zei Rabin bij een bezoek aan een militaire basis langs de noordelijke grens van Israel.

Rabin zei dat er geen wapenstilstand zal zijn “zolang het doel van deze operatie niet is bereikt”. In eerdere berichten werden Libanese regeringsbronnen aangehaald die hadden gezegd dat de Verenigde Staten bemiddelden om een bestand te bereiken dat gisteravond had moeten ingaan. Maar de aanvallen over en weer gingen gewoon door.

Volgens ooggetuigen in het noorden van Israel zijn meer dan honderd Israelische tanks en pantserwagens de grens met het zuiden van Libanon overgetrokken om de Israelische troepen aan de frontlinie in de zogenoemde 'veiligheidszone' te versterken. Guerrillastrijders van de pro-Iraanse Hezbollah vuurden gisteravond nog meer dan 25 Katjoesja-raketten op het noorden van Israel en de door Israel ingestelde veiligheidszone in het zuiden van Libanon af.

Israel wil met de operatie een einde maken aan de beschieting van het het noorden en de veiligheidszone met Katjoesja-raketten. Ten minste vier van deze raketten kwamen donderdagmiddag op het noordelijke stadje Kirjat Sjmona terecht. Ook bij de kust kwamen er enkele neer.

“We treffen ze hard”, zei de Israelische legerwoordvoerder kolonel Raanan Gissin gisteren. De Libanese politie en de VN meldden dat gisteren 12 mensen waren gedood bij de Israelische aanvallen, waarbij ook kanonneerboten werden ingezet; 62 mensen raakten gewond. Sinds Israel het offensief zondag inzette en de rebellen antwoordden met rakettten zijn meer dan 100 doden en 440 gewonden gevallen.

- Pagina 4: Vanaf de heuvels volgt Nabatiye de beschietingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden