Rabin is een messias geworden

De moord op Rabin behoort zonder twijfel tot de grootste politieke moordaanslagen van deze eeuw. Was Rabin niet al een historisch staatsman, hij is het nu. Mythe en werkelijkheid, of hoe de weekbladen Rabin in zijn juiste grootheid proberen te zien.

RUTGER VAHL

De Groene Amsterdammer maakt van alle weekbladen de meeste ruimte vrij voor de moord op Rabin, die tegen wil en dank messias en martelaar is geworden. “Zijn dood heeft de nurkse, kettingrokende, en fles wodka per dag consumerende ex-warlord in één klap tot idool van de Israëlische jeugd gemaakt. Enkele uren na zijn begrafenis zitten Israëlisch hippies te treuren op zijn graf, dat lijkt op dat van Jim Morrison.”

Vrij Nederland wil te midden van alle 'ongenuanceerde verering' een nuchtere biografische schets geven. Aan de hand van notities door politieke vrienden en concurrenten ontstaat een afgewogen beeld van een man die tot grote hoogte in de politiek kon opklimmen, en vooral succesvol was in zijn contacten met de Amerikanen. HP/De Tijd probeert te achterhalen hoe het zover heeft kunnen komen en houdt de extreem-rechtse krachten, waar Rabin het slachtoffer van werd, tegen het licht. “Het zijn eenlingen, is steeds de afhoudende reactie. Het zijn echter veel eenlingen.” Rabin heeft zich verkeken op het fanatisme van de extremisten, aldus HP/De Tijd. Ook Elsevier gaat in op het religieus fundamentalisme. De profetie van Ben Goerion, dat het 'probleem van de religieuzen binnen veertig jaar een gepasseerd station' zou zijn, is niet uitgekomen.

Een gesprek met Vara-publiekstrekker Paul Witteman in HP/De Tijd. Het is een gesprek over de psychiatrie, emotie-tv en over Witteman zelf. De presentator, die naar aanleiding van zijn serie 'Opgenomen' (over de psychiatrie) een boek schreef, heeft grote bedenkingen bij deze uithoek van de gezondheidszorg. “Psychiatrie is teveel een loterij. Medische zorg met een open einde, daar heb ik van nature een wantrouwen tegen”, vindt hij.

Witteman mag dan ogen als een trefzekere, bijna arrogante interviewer, dat is allemaal schijn. Ik ben de vleesgeworden onzekerheid, zegt hij. Over emotie-tv wil hij geen kwaad woord horen. “Wij bedrijven onderzoeksjournalistiek naar de gevoelens van de mens.”

Elsevier heeft een artikel over een genetisch onderzoek naar het dna van uitstervende menselijke stammen in afgelegen gebieden. Enkele Amerikaanse onderzoekers hopen zo meer inzicht te krijgen in de evolutie van de menselijke soort. In ruil voor bloed krijgen de inboorlingen “zout, zeep, sigaretten en geneesmiddelen”. Het onderzoek stuit op veel verzet, niet alleen bij de betrokken stammen zelf, ook bij Amerikaanse antropologen, die bang zijn voor mogelijke racistische conclusies.

De Groene spreekt ook nog met vier bekende Nederlanders, die ooit stotterden, maar toch van spreken hun beroep maakten. “Het heeft mijn jeugd behoorlijk vergald”, aldus Jan Lenferink. “En later kon ik in het café geen pilsje bestellen. Dan nam ik maar een glaasje bier.”

Hervormd Nederland tenslotte weegt nu al vast de kansen van Bill Clinton bij de presidentsverkiezingen van november volgend jaar. De president voelt de adem van zijn uitdagers in de nek. Bij voorbaat kansloos, zoals zijn tegenstanders beweren, is hij zeker niet, zo blijkt uit het artikel. Maar er staat veel op het spel, meent 'liberal' Barbara Handman: “Mocht er onverhoopt een Republikeinse president gekozen worden, dan zal Amerika welhaast een ander land worden. Hard, conservatief, en nog meer in zichzelf gekeerd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden