Rabbijn Soetendorp strijdt verder na pensioen

(Novum) - Rabbijn Awraham Soetendorp is met pensioen, maar blijft zich inzetten voor een betere wereld. Strijdlustig liet hij dinsdag tijdens zijn afscheidssymposium in Den Haag weten, de komende zeven jaar van zijn leven te willen wijden aan 'onderwijs voor alle kinderen'. Hij maakte duidelijk dat zijn afscheid van de Haagse Liberaal-Joodse Gemeente niet betekent dat hij zijn invloed op nationaal en internationaal opgeeft.

Hij gaf daarmee gehoor aan de oproep van meerdere sprekers op het afscheidssymposium, onder wie prinses Mabel. "De huidige staat van de wereld staat je niet toe met pensioen te gaan", zei de prinses in haar lezing. Ze bekritiseerde daarbij de verdeeldheid in de Europese Unie. "Door beter samen te werken, kan de EU daadwerkelijk een bijdrage leveren aan een betere wereld", betoogde zij. "En het zou een mooi cadeau voor u zijn", richtte ze zich tot Soetendorp. "Zodat u ooit met pensioen kan gaan."

Rabbijn Soetendorp was de laatste veertig jaar rabbijn van de Haagse Liberaal-Joodse Gemeenschap. Ook in Rotterdam blies hij de liberaal-joodse gemeenschap leven in, zoals zijn vader Jacob Soetendorp voor hem in Amsterdam had gedaan. Tegelijkertijd wijdde hij zijn tijd aan het bevorderen van een interreligieuze dialoog en mensenrechten, en streed hij tegen antisemitisme en armoede. De aanwezigheid van de Indiase imam Ilyasi getuigde van deze strijd.

Vooral voor zijn inzet voor een betere wereld werd hij dinsdag met vele lovende woorden geëerd. Sprekers als oud-premier Ruud Lubbers en Erica Terpstra noemden hem een inspirator, een eeuwige optimist en een bruggenbouwer. De weinige kritiek op de rabbijn kwam uit zijn Haagse gemeente zelf. Met een glimlach werd verteld dat hij door al zijn andere activiteiten zoveel reisde, dat hij 'vaak' afwezig was. "Maar je kunt er nooit genoeg zijn", relativeerde zijn collega rabbijn David Lilienthal.

Zichtbaar ontroerd sloot de rabbijn aan het eind van de middag zijn afscheidssymposium af. "We kunnen met elkaar samenwerken of het risico lopen verloren te gaan. Ik geloof in een alliantie welke kiest voor het leven", sprak hij hoopvol. "Laten we het leven vieren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden