Rabbijn leerde christenen joods denken

null Beeld epa
Beeld epa

De Nederlandse rabbijn Yehuda Aschkenasy is op 87-jarige leeftijd overleden. Aschkenasy was een overlevende van Auschwitz.

"Ik wil jullie het jodendom leren zodat jullie betere christenen worden", was een gevleugelde uitspraak van rabbijn Yehuda Aschkenasy. Na de Tweede Wereldoorlog studeerde Aschkenasy pedagogiek in Israël. Met het halen van zijn rabbinale bevoegdheid zette hij een familietraditie voort.

In Nederland werd hij in 1967 door de katholieke exegeten C. Rijk en H. Renckens gevraagd talmudica (talmoed) te doceren aan de priesteropleiding in Warmond. Tot 1989 was hij ook hoogleraar aan de katholieke theologische opleidingen van Amsterdam en Utrecht.

Met zijn lessen verwierf hij snel faam. Studenten van allerlei gezindten en studierichtingen volgden de colleges waarin hij hen op een diepgaande manier vertrouwd maakte met de wereld van het joodse denken, liefst naar aanleiding van actuele vraagstukken zoals hulpverlening en ethiek.

In 1972 richtte de rabbijn de B. Folkertsmastichting op, die inmiddels Stichting Pardes heet. Vanuit de overtuiging dat samen 'lernen' bijdraagt aan een menswaardige samenleving bracht hij mensen in contact met joodse wijsheid.

De ethische lessen van de profeten waren daarbij even belangrijk als de spreuken van rabbijnen en de inzichten van joodse denkers als Martin Buber en Abraham Joshua Heschel van wie hij zich een leerling beschouwde.

Aschkenasy was ook nauw betrokken bij de Phoenixpockets, het grootste samenwerkingsproject tussen joodse en christelijke geleerden in Nederland. Daarnaast was hij bestuurslid van de stichting Compendia, die op wetenschappelijke wijze de joodse achtergronden van het Nieuwe Testament in kaart wil brengen.

Samen met Eli Withlau begon hij het tijdschrift Tenachon, over joodse achtergronden bij de Bijbel, dat tot op de dag van vandaag bestaat. Aschkenasys leerlingen schrijven hierin bijvoorbeeld over de joodse visie op het kwaad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden